Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Skjell i bokashihagen

Jeg kalker ikke jorden min. Det er ikke nødvendig dersom man tilfører mye organiske materialer i form av kompost til jorden, slik jeg gjør både med bokashi, men også annen kompost. Men jeg pleier isteden å tilsette skjell til jorden i ny og ne for å tilby jorden min et variert kosthold. «Litt av alt og alt med måte»,  er min melodi både når det kommer til eget kosthold, men også jorden.

Kalking med måte

Norsk hagejord har en tendens til å være noe sur i ph-verdi. Det er ofte tilrådet å kalke for å få utnyttet mest mulig av næringsstoffene i jorden, som blir lettere tilgjengelig dersom ph-verdien er nærmere nøytral.

Skjell og skjellsand er en fin ressurs å benytte seg av om man har tilgang til stranden. Vi pleier å ta jevnlige turer til stranden, både sommer og vinter, og da er en av de beste aktivitetene å lete etter skjell med barna. Hvem finner de største og fineste? Hvem finner flest? Finner vi noen fine kokkelurer (sneglehus) eller kråkeboller? Barna fyller bøttene sine med skjell med liv og lyst. Bruker de til å dekorere sine sandslott og må selvsagt ha med seg denne skatten hjem. Men vel hjemme mistes interessen for skjellene – og det er ingen som merker at jeg tar skjellene med meg ned i kjøkkenhagen.

Langtidsvirkende effekt

Skjell er rik på kalsiumkarbonat. Dette stoffet er ikke løselig bare i vann, men derimot er det løselig i syrer. Det vil si at dersom jorden vår bikker mot det sure holdet, noe den kan ha en tendens til å gjøre – så vil noe av kalsiumkarbonatet løse seg opp og bidra til å stabilisere ph-verdien i jorden. Gjøre jorden mer nøytral. Skjell har derfor en kalkende effekt på jorden, men i motsetning til vanlig kalk, som har en mer pulverisert form og både tas raskere opp og vaskes hurtigere ut av jorden, har skjellene en mer langtidsvirkende effekt. Er jorden nok kalkrik, vil skjellene ikke løses seg opp og har dermed ingen effekt annet enn å gi jorden mer struktur og ligge der som et lite reservoar av kalsium. Det tenker jeg passer fint for oss vanlige folk, som verken måler ph-verdien i jorden eller kan å beregne kalkmengder.

Jeg legger skjellene mellom to steinhelle og knuser de ved å tråkke på de, før jeg koster de opp og sprer de ut over et bed i kjøkkenhagen, eller mater de sammen med bokashi i en potte. Jo mer finknust de er, jo bedre vil de smelte inn i jorden. Store biter med skjell brytes ikke synbart ned i vår levetid, så vil du ikke se bitene igjen i lang tid – bør du knuse de ekstra godt. Jeg gjør ikke dette hvert år, men gir skjell til et bed om gangen og et annet bed neste år.

Nyttige produkter til hagen:

Krutt med skjell og bokashi 

Sammen med bokashi blir det krutt med skjell – tenke jeg, fordi ferdig fermentert bokashi har lav ph (er syrlig) – og vil i rå-form bidra til å løse opp noe av skjellene, noe som videre vil stabilisere ph-verdien i bokashijorden raskere. (Når det er sagt, vil ph-verdien i bokashi nøytralisere seg selv over tid når den kommer i kontakt med jord, vi ikke tilsette kalk for at det skal skje, men det vil påskynde prosessen.)

Har jeg tilgang på skjell når jeg bunner bokashi i mine potter til tomatene, bruker jeg gjerne det. Tomater er nemlig utsatt for å få griffelråte om de mangler kalsium i jorden.

PS 1: dyrker du på gammel myr eller i myrområder, er det spesielt nyttig for deg å tilføre kalkrikt-materiale. 

PS 2: Ikke gi skjell eller annen kalk til dine surjordsvekster som blåbær, rhododendron eller azalea. De foretrekker at jorden er sur.

Bor du langt unna havet, eller ikke har verken barn eller barnebarn som plukker skjell for deg – så kan du kjøpe skjellsand i vår nettbutikk som stammer fra skjell fra Nordsjøen. Den har også en langtidsvirkende effekt, som passer fint for oss «hagere».

Hage på folkens!

Relaterte artikler

Lag bokashi av hageavfallet

Vi HAR ingen hagekompost, vi. Det er helt sant. Enda vi har en ganske stor kjøkkenhage og like mye avskjær og planterester som alle andre. Vi synes...

Vi lager matjord på balkongen

Nå er det på tide å fylle den store plantekassen på bokashibalkongen! Vi bruker både ladet biokull, neslerester, bokashi og jord.

Lag bokashijord til omplanting

Småplanter trenger lett jord og mye næring. Dette lager vi enkelt med bokashijorden. Og får struttende, sterke småplanter.