Slitne og ødelagte planterester blir super jord!

Halvvisne gule tomatblader, fullstendig oppspiste bladrester etter et kålormparty, salathoder som har gått i stokk og hvor sneglene har kost seg… Har du noen av disse? Lag bokashi og fantastisk jord av det!

Når du tyver tomatene, fjerner uproduktive blader eller trimmer plantene for å slippe til mer lys og luft, kan du bruke alt avfallet i bokashi. Kanskje har du noen salathoder hvor sneglene har gått så hardt til verks at det ikke er mer igjen å redde? Eller kanskje noen sleipe kålormer har fullstendig gjennomhullet grønnkålen din? Fermenter det som ikke kan spises og bruk det til å lage jord til neste sesong.

Avfall fra grønnsaksdyrkingen er helt supert som jordforbedring, og vi kan bruke samme oppskrift som for hageavfall generelt. Du kan blande ut Microferm og spraye over, slik som vi beskriver her: Hvordan kompostere hageavfall?

Har du ikke så store mengder kan du gjerne bruke avfallet i en vanlig bokashibøtte også. Da kan du bruke enten strø som med "vanlig" bokashi av matavfall, eller Microferm. Begge deler funker! Du kan ha en egen bøtte kun med hageavfall, eller du kan blande mat- og hageavfall i samme bøtte. Husk bare på at hvis du blander er det best å bare ha med hageavfall som er godt oppdelt og mykt. Har du i kvist og tjukke stilker vil bøtta måtte stå til fermentering lenger enn de vanlige 2 ukene da bokashimikrobene trenger mer tid på å jobbe seg gjennom alt.

La hageavfallet stå og fermentere ferdig i 6-8 uker, så kan du grave det ned på samme måte som du ville gjort med bokashi av matavfall. På denne måten kan vi omdanne grønnsaks- og hageavfallet vårt til fantastisk næringsrik og levende jord. Det går raskt, bevarer mer næring enn tradisjonell kompost, er lite arbeidskrevende og helt sneglefritt!

PS: Du kan lese mer i dybden om hvorfor det er lurt å fermentere hageavfallet her.

// AS

Relaterte artikler

Lag bokashi av hageavfallet

Vi HAR ingen hagekompost, vi. Det er helt sant. Enda vi har en ganske stor kjøkkenhage og like mye avskjær og planterester som alle andre. Vi synes...

Hvorfor fermentere hagekomposten?

Mange har en haug med hageavfall gjemt bort bakerst i hagen. Men det er mulig å unngå denne haugen som vokser og vokser hvert år ved å k...

Hvordan kompostere hageavfall?

Det er ikke bare matavfall som kan bli til jord på rekordfart. Jeg har laget et par sekker med hageavfall som skal fermenteres. Oppi sekkene har jeg både gres...