Bokashi for fire

Bokashi kan skaleres opp og ned og passer utmerket uansett hvor mange man er i husholdningen. Her er noen vanlige spørsmål og svar om hva man kan ha behov for som en familie på fire.

Hva trenger jeg for å lage bokashi?

Du trenger det samme som en familie på én og en familie på femten: Lufttett beholder + bokashimikrober. Hvor mange bokashibøtter du behøver og hvor mye de bør romme, kan dog variere litt.

Vi har veldig store bokashibøtter (som rommer 120 liter og egentlig er beregnet på restauranter eller til hageavfall), Eko som rommer cirka 15, og Loop som rommer 8-9 liter. Og bokashimikrober tilsetter du med bokashistrø.

Loop fylles raskt opp. Det kan være en fordel om dere produserer lite matavfall eller dere ønsker rask rotasjon mellom bøttene (og dermed skikkelig fart på jordproduksjonen). Men en familie på fire vil ofte oppleve at Loop fylles litt for raskt opp og at Eko derfor er et riktigere valg.

Hvilken bøtte som passer dere best og hvor mange bøtter dere behøver, kommer an på flere ting enn bare antall personer også: Skal dere også fermentere litt mykt hageavfall i bøttene, for eksempel? Er dere flinke til å bruke opp rester, eller er det stadig vekk noe innerst i kjøleskapet som rekker å gå for mye ut på dato? Dette er ting det kan være lurt å tenke litt over.

Hvor mange bøtter behøver vi?

Noen klarer seg fint med to. Mens én fylles opp, står den andre og etterfermenterer. Også bytter man på. Det er derfor det er to bøtter i et startsett. To bøtter er minimum for å få til en flyt.

Hvis dere bare vil lage bokashi litt i blant og ellers synes det er helt fint å kaste matavfallet et annet sted, kan dere godt ha bare én bøtte.

Andre igjen trenger flere enn to. Her i bokashihagen går det som regel 4-5 bøtter på rundgang. Det er ikke alltid det er ledig plass til å grave ned ferdig fermentert bokashi. Og brått har man ikke tid. Eller blir syk. Eller finner ut at man vil beskjære stueplantene og fermentere avkappet sammen med matavfallet. Flere bøtter gir rett og slett mer fleksibilitet. Så hvis man er heldig og har plass til flere bøtter, er det veldig lettvint og behagelig.

Hvor lang tid vil vi bruke på å fylle en bøtte?

Vi sender spørsmålet i retur: Hvor mye matavfall produserer dere? Er dere flink til å bruke opp rester? Lager dere mye mat av ferske grønnsaker så dere akkumulerer mye skrell og stilker? Er dere flink til å porsjonere riktig og spise opp det dere lager?

Ofte er det stor forskjell på hvor mye bokashi man lager avhengig av sesong også, spesielt hvis man dyrker en del selv. Vi lager betydelig mer bokashi om sommeren når vi spiser (og skreller!) hjemmedyrket. Mens vinterstid kan det være fristende å kjøpe litt frossent i blant, for letthetens skyld. Og det gjør merkbart utslag på mengden matavfall.

Dere kan jo prøve å måle hva dere kaster i løpet av et par dager, før dere bestemmer dere for størrelse og antall bøtter? Det vil gi en god indikasjon på hva dere trenger.

Gjør det noe om vi bruker lang tid på å fylle opp bøtta?

Nei! Dere kan holde på i et år om dere vil. Bokashien har god tid. Den går ikke ut på dato, den bare fermenteres og stabiliseres.

Det tar for lang tid å fylle en bøtte, hva kan vi gjøre?

Spør naboen om litt matavfall? Helt seriøst – det er bokashientusiaster der ute som gjør nettopp det. Og lager MASSE god jord. Vi er ikke helt fremmed for å ta med en plastpose i familiebursdag eller på juleselskap vi heller. ;)

Også kan dere selvfølgelig fermentere hageavfall. Bokashimikrobene vet ikke forskjellen på skvallerkål og spinat. Eller løvetann og tomat. Bare pass på å ikke få med jord i bøtta – det liker ikke mikrobene. Kombinerer dere mykt ugress og matavfall får dere fylt opp bøtta på null komma svisj!

Må vi ha Eko når vi er flere i husholdningen?

Nei, selvfølgelig ikke – Loop er vel så bra! Den tar mindre plass på kjøkkenet (hvis det er der du vil ha bøttene) og ser unektelig mer elegant og pen ut. Men det er ikke usannsynlig at dere vil trenge flere bøtter enn to hvis dere ønsker å lage bokashi av alt matavfallet deres. Eller finne en god løsning for midlertidig oppbevaring av bokashien (en bokashisekk for eksempel – det finnes løsninger på det meste!).

Holder det med én bøtte?

Ja og nei. Skal dere lage bokashi av mesteparten av matavfallet deres, så holder det ikke. For etter at bøtta er full skal innholdet stå i fred og etterfermentere i to uker før dere blander det med jord. Det vil altså si at dere vil få et opphold på minst to uker hver gang dere har fylt bøtta.

Mens hvis dere bare vil lage litt bokashi innimellom, så er jo ikke det noe problem.

//AS

Relaterte artikler

Ikke magi – bare bokashi

Vi som lager jord med bokashi vet at mikroorganismene gjør en god og viktig jobb. Vi ser hvor raskt matavfallet omdannes og hvor godt plantene vokser. De...

Hvordan ser ferdig fermentert bokashi ut?

Ferdig fermentert matavfall ser veldig likt ut som da du la det i bøtta. Målet vårt når vi lager bokashi er å konservere matavfal...

Fra småbarnsliv til hagelykke med bokashi

At vi begynte med bokashi hadde ingenting med hage eller grønnsaksdyrking å gjøre. Faktisk hadde vi ikke hage i det hele tatt! Det vi derimo...