Bokashi for én

Er du bare én person i husholdningen og produserer ganske begrenset med matavfall? Bokashi passer heldigvis aldeles utmerket for deg også. Her er noen vanlige spørsmål og svar.

Hva trenger jeg for å lage bokashi?

Du trenger egentlig det samme som en storfamilie på ørten: Lufttett beholder + bokashimikrober. Men det kan hende du har behov for en mindre bokashibøtte, og heller ikke like mange.

Vi har veldig store bokashibøtter (som rommer 120 liter og egentlig er beregnet på restauranter eller til hageavfall), Eko som rommer cirka 15, og Loop som rommer 8-9 liter. Og bokashimikrober tilsetter du med bokashistrø.

Bor du alene kan det godt hende at Loop er riktig valg for deg. Den fylles raskere opp og er mye nettere, så du vil få litt mer fart på jordproduksjonen – samtidig som at Loopen tar liten plass hvis du bor i en mindre leilighet.

Men hvis du har hage og også kunne tenke deg å bruke mykt hageavfall i bokashibøtta di, får du raskt fullt opp en Eko! Så hvilken bøtte som passer deg best kommer an på litt flere ting enn bare hvor mange personer som er i husholdningen.

Hvor mange bøtter behøver jeg?

Noen klarer seg fint med to. Mens én fylles opp, står den andre og etterfermenterer. Også bytter man på. Det er derfor det er to bøtter i et startsett. To bøtter er minimum for å få til en flyt.

Hvis du bare vil lage bokashi litt i blant og ellers synes det er helt fint å kaste matavfallet et annet sted, kan du godt ha bare én bøtte.

Andre igjen trenger flere enn to. Her i bokashihagen går det som regel 4-5 bøtter på rundgang. Det er ikke alltid det er ledig plass til å grave ned ferdig fermentert bokashi. Og brått har man ikke tid. Eller blir syk. Eller finner ut at man vil beskjære stueplantene og fermentere avkappet sammen med matavfallet. Flere bøtter gir rett og slett mer fleksibilitet. Så hvis man er heldig og har plass til flere bøtter, er det veldig lettvint og behagelig.

Hvor lang tid vil jeg bruke på å fylle en bøtte?

Vi sender spørsmålet i retur: Hvor mye matavfall produserer du? Er du flink til å bruke opp rester? Lager du mye mat av ferske grønnsaker så du akkumulerer mye skrell og stilker? Er du flink til å porsjonere riktig og spise opp det du lager?

Ofte er det stor forskjell på hvor mye bokashi man lager avhengig av sesong også, spesielt hvis man dyrker en del selv. Vi lager betydelig mer bokashi om sommeren når vi spiser (og skreller!) hjemmedyrket. Mens vinterstid kan det være fristende å kjøpe litt frossent i blant, for letthetens skyld. Og det gjør merkbart utslag på mengden matavfall.

Du kan jo prøve å måle hva du kaster i løpet av et par dager, før du bestemmer deg for størrelse? Det vil gi en god indikasjon på hva du trenger.

Gjør det noe om jeg bruker lang tid på å fylle opp bøtta?

Nei! Du kan holde på i et år om du vil. Bokashien har god tid. Den går ikke ut på dato, den bare fermenteres og stabiliseres.

Det tar for lang tid å fylle en bøtte, hva kan jeg gjøre?

Spør naboen om litt matavfall? Helt seriøst – det er bokashientusiaster der ute som gjør nettopp det. Og lager MASSE god jord. Vi er ikke helt fremmed for å ta med en plastpose i familiebursdag eller på juleselskap vi heller. ;)

Også kan du selvfølgelig fermentere hageavfall. Bokashimikrobene vet ikke forskjellen på skvallerkål og spinat. Eller løvetann og tomat. Bare pass på å ikke få med jord i bøtta – det liker ikke mikrobene. Kombinerer du mykt ugress og matavfall får du fylt opp bøtta på null komma svisj!

Må jeg ha Loop når jeg ikke produserer så mye matavfall?

Nei. Det må du selvfølgelig ikke. Eko er vel så bra. Eller du kan anskaffe en annen luftett beholder. Fordelen med Loop og Eko er at de har kraner og rist i bunnen så du får tappet ut bokashivæsken (som er super gjødsel!) og holdt fuktinnholdet i bøtta på et sunt nivå for mikrobene.

Og fordelen med Loop når man ikke produserer så mye matavfall er som nevnt at den tar liten plass, samtidig som man får en litt bedre flyt i bokashiproduksjonen.

Holder det med én bøtte?

Ja og nei. Skal du lage bokashi av mesteparten av matavfallet ditt, så holder det ikke. For etter at bøtta er full skal innholdet stå i fred og etterfermentere i to uker før du blander det med jord. Det vil altså si at du vil få et opphold på minst to uker hver gang du har fylt bøtta.

Mens hvis du bare vil lage litt bokashi innimellom, så er jo ikke det noe problem.

//AS

Relaterte artikler

Ikke magi – bare bokashi

Vi som lager jord med bokashi vet at mikroorganismene gjør en god og viktig jobb. Vi ser hvor raskt matavfallet omdannes og hvor godt plantene vokser. De...

Hvordan ser ferdig fermentert bokashi ut?

Ferdig fermentert matavfall ser veldig likt ut som da du la det i bøtta. Målet vårt når vi lager bokashi er å konservere matavfal...

Bokashi på budsjett

Har du hatt lyst til å prøve bokashi, men synes at et startsett er en stor investering i noe du ikke vet om du vil trives med eller ei? Eller kansk...