Hvilken bokashitype er du?

For noen er bokashi et sommerprosjekt: de lager jord av matavfallet i sommerhalvåret og putter det i grønn pose (eller hva kommunen tilbyr) på vinteren. Andre er hard-core og lager jord med bokashi inne vinterstid, eller blander fermentert bokashi og jord utendørs vinteren igjennom – og venter på våren. Andre igjen plukker frem bokashibøttene sine på nyåret.

1. Sommer-kompostereren

Noen bokashi-komposterere lager jord med bokashi bare vår og sommer. De tar en «bokashipause» på vinteren hvert år. Når temperaturen stiger i mars/april, stiger bokashi-motivasjonen og lysten på næringsrik jord også, og de plukker frem bøttene igjen. Det fungerer kjempefint!

Vi kjenner også til bokashibrukere som har sommerbolig eller kolonihage og bruker bokashi bare der. Andre bruker fermentert bokashi primært som jordforbedring og lager seg noen bøtter så de har til vår- og høstonna i hagen. Da graver de ned fermentert bokashi som grunngjødsling og energitilførsel i jorden. Det er bra! Bokashi er fleksibelt.

Bokashi når du trenger det

Lag jord med bokashi når du har lyst! Den som har bokashiutstyr i huset, kan lage næringsrik superjord når hun trenger det. Går du for sommerbokashi, kan du bare sette bøttene bort når du har tømt det du vil at skal være årets siste bokashibøtte i jorden eller jordfabrikken på høsten. Pakk bøttene bort for vinteren; oppbevar bokashistrøet så lufttett du kan, mørkt og i sval romtemperatur, så varer det lenge.

Foretrekker du å grave fermentert bokashi rett i jorden – og velger sommerbokashi av den grunn – men blir overrumplet av tidlig frost i bakken et år, kan du godt sette bort bøttene med fermentert bokashi i over vinteren! Fyll bøttene som vanlig: en gang om dagen til de er fulle. La dem stå i to uker og fermentere innendørs, deretter kan de overvintre som de er, med bokashi i, enten ute eller inne. Når fulle bokashibøtter først har fått stå i to uker inne, gjør ingenting om du setter dem ut slik at innholdet fryser. Det tiner til våren, og da kan du grave bokashien rett i jorden eller blande den med jord i jordfabrikken.

2. Sesongstart på senvinteren: lag jord for våren

Mange som pakker bort bokashibøttene på senhøsten, velger imidlertid å plukke dem frem igjen allerede på nyåret. De vil sørge for å ha litt næringsrik kompostjord å blande i bunnen av pottene når de potter om småplanter tidlig på våren. Det går fort å lage kompostjord med bokashi innendørs. Det er lettvint, tar ikke stor plass, og det lukter ikke vondt: Slik lager du jord innendørs

Lag det du trenger! I en 30-liters plastkasse eller murerbøtte får du akkurat plass til en bøtte fermentert bokashi og like mye jord. Lag deg et par slike på senvinteren, og møt våren med herlig nylaget kompostjord.

3. Bokashi hele året

Vil du helst drive med bokashi året rundt? Det er lett! Trinn 1 og 2 i en bokashiprosess foregår alltid innendørs og er helt lik sommer som vinter. Og selv på trinn 3 er det bare å grave fermentert bokashi rett i jorden du ikke kan gjøre midtvinters. Alle de andre løsningene for å lage jord av fermentert bokashi, ute og inne, fungerer fint på vinteren.

Husk bare å ha litt frostfri jord eller jord/løv tilgjengelig. Det betyr IKKE at du må ha flere sekker jord stående innendørs hele vinteren. Flytt inn én om gangen! Noen lager seg små porsjonsposer med jord på høsten som de oppbevarer utendørs, og så tar de bare inn og tiner en når de trenger en til jordfabrikken.

Slik gjør du bokashi hele året

Det går også an å bare lagre fermentert bokashi til våren gjennom vinteren. Uten å blande den med jord! Noen foretrekke rå heller ta hele blandejobben til våren.

LYKKE TIL MED BOKASHI!


Velg den bøtta som passer deg!

Relaterte artikler

Dyrke på balkongen i sommer? Start med bokashi. Nå.

Vil du at det skal bugne av spiselige godsaker på balkongen din i år? Det vil vi! På bokashibalkongen starter sesongen tidlig.

Det er surt på...

Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jor...

Lag kompostjord i sommerkrukkene

Sommerens vakreste kompostbinge! Med bokashikompost kan du omdanne matavfall til kompostjord rett i krukkene hele året. Mens det bugner av blomster og grø...