Vår aller beste anbefaling er faktisk å fermentere mer mat- eller grøntavfall. Få i gang prosessen på nytt, så ordner det som regel opp i vond lukt også. Men hvis det ikke passer, har vi følgende råd:
Start med å vaske bøtta grundig med litt oppvasksåpe. Noen ganger kan nemlig lukten sitte igjen i fett- eller oljerester, så sørg for at fettet løses ordentlig opp og bøtta kjennes helt ren ut, uten noe belegg.
Deretter kan du prøve litt ulike ting:
1. La bøtta stå uten lokk og lufte litt for å se om det hjelper.
2. Vask over bøtta på nytt med Wipe & Clean eller Microferm. Ikke skyll etterpå, men la de gode mikrobene få være igjen i bøtta. La bøtta stå med lokket på noen dager.
3. Legg litt biokull i bøtta, sett på lokket og la den stå et par dager. Det holder med 1-2 cm kull. Biokull absorberer nemlig ikke bare fukt, men også luktmolekyler.
4. Kombiner steg 2 og 3. Vask med mikrober først, og la bøtta få stå med biokull oppi etterpå.
Vi synes alternativ 4 funker desidert best, og bruker det gjerne på bøtter hvor lukten har satt seg skikkelig etter en runde dårlig fermentering.
Alternativ 3 bruker vi også ofte, særlig på bøtter vi ikke skal bruke på en stund. Vi setter dem vekk med litt kull oppi, så er det mye hyggeligere å ta dem frem igjen. :)
//AS