Vårtilbud i nettbutikken: -30% på alle Bokashi Eko startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder t.o.m. 28/4

Bekjempe fluer/hærmygg inne

Jeg elsker biologisk mangfold, men ikke akkurat innendørs. Fluer som virrer rundt hodet mens jeg sitter på hjemmekontoret er ikke spesielt trivelig. Her gir jeg tips til å bli kvitt disse irriterende fluene – som slett ikke er en flue, men en mygg; nemlig hærmygg.

Hærmygg

Mange tror det er bananfluer som herjer innendørs, men disse har litt tykkere kropp, befinner seg stort sett blant frukten på kjøkkenet og er mest påfallende på høsten. Hærmyggen derimot, er spinklere bygd og virrer rundt blant potteplantene innendørs hele året. Den kan komme med nyinnkjøpte planter eller jord som vi tar inn, eller de finner veien inn helt selv da de finnes naturlig utendørs. De elsker organisk materiale i jorden og jevn fuktighet. De legger eggene sine i de øverste 2 cm av jorden. Her klekkes larver som senere finner veien ned i jorden og spiser organisk materiale, inkludert planterøtter. De gjør sjelden stor skade på etablerte stueplanter, men blant småspirer og stiklingformeringer kan hærmyggen spise opp de små røttene som fører til av småplantene stagnerer eller dør. God kontroll på hærmyggen er viktig for oss som vil produsere våre egne småplanter innendørs – og slippe å fekte oss vei ut til kjøkkenet. 

Preventive tiltak

For å unngå å få en invasjon med hærmygg bør vi tilstrebe å vanne bare så mye som nødvendig. Alltid vanne plantene undenfra, og ikke la det stå igjen vann på skål eller i potteskjuler. La jorden tørke opp mellom hver vanning. Det er ikke nødvendig å vanne jorden ovenfra – jorden suger opp vannet i bunn. Dette gjør at man kan holde en relativ tørr jordoverflate, som gjør det ugunstig for hærmyggen å legge sine egg.

Bruk vel kompostert jord til potteplantene og sørg for god drenering. Hærmyggen lever av ukompostert organisk materiale, så jo bedre omdannet dette er, jo mindre gunstig er det for myggen. Bland inn sand eller biokull i jorden, eller bruk lecakuler, perlitt eller vermikulitt slik at dreneringen er god. Jo mindre fuktig jorden er, jo dårligere nytt er det for hæmyggen. Du kan også dekke jorden med ull, sand eller vermikulitt, så gjør du litt av de øverste 2 cm myggen vil ha både tørr og utrivelig for den.

Når invasjonen er et faktum

Fra tid til annen slurver vi med det prevantive, også kommer invasjonen. Hva gjør vi da? Da må vi ta en mer aktiv rolle og bekjempe dem ned på et akseptabelt nivå igjen. Prøv ut litt forskjellig og finn ut hva som passer best for deg, men en kombinasjon av tiltak og å forsøke intensivt i en periode gir som regel best resultat. 

Du bør forsøke å bekjempe både de voksne myggene (så de ikke legger flere egg), larvene i jorden (så de ikke blir til nye flyvende egg-leggere) og eggene. Og du må se på all jord i huset som mistenkt! 

For å ta de voksne myggene kan vi lage/kjøpe ulike feller: 

  • Gule limfeller som plasseres der myggene ferdes, mellom pottene med jord. Sett gjerne en lampe inntil som lyser opp det gule, da de tiltrekkes av gult og lys. 
  • Skåler med vann, en skvett eddik og en dråpe såpe. Hærmyggen tiltrekkes av gule ting, vann og lys. Så en gul skål i lyset er bra. Såpen sørger for å bryte overflatespenningen på vannet slik at de faller nedi og drukner (ellers kan mygg gå på vannet!). Plantevernleksikonet sier det holder med bare vann, men jeg opplever god effekt av å tilsette enten en skvett eddik, rødvin eller noe fermentert.
  • Vil du bekjempe dem hakket mindre synlig, finnes det dobbelsidig tape festet på vinduet, som en limfelle. Den er gjennomsiktig og litt penere, men er nok litt bedre egnet som et prevantivt tiltak.
  • Du kan også støvsuge opp myggene! Klem eller dunk på potten så de flyr opp. De er ikke spesielt gode eller raske til å hverken fly eller løpe, så de er lette å fange.

For å få bukt med egg og larver: 

  • Du kan fjerne de øverste 2-3 cm av jorden, hvis mulig. Denne kan så pasteuriseres i ovnen på 70 grader i 30 min – da dør alle larver og egg. Så kan du legge den tørre jorden tilbake. 
  • Er det ikke så enkelt å fjerne litt av jorden, kan du toppe jordoverflaten med sand, grus eller vermiculitt som drenerer og tørker opp toppsjiktet og gjør det ugunstig for egglegging. 
  • Tørk ut plantene til de henger med hodet. Da blir det for tørt for egg og larver i jorden, som dør før planten gjør det.
  • Vanne undenfra så topplaget forblir knusktørt (dette kan dog være en utfordring med små spirer og stiklinger, men for etablerte planter vil det fungere).

Dersom ingenting av det ovennevnte fungerer godt nok, eller du vil være sikker på å ha invasjonen helt under kontroll, så kan du dra frem kanonen; nematoder. Du kan bestille nematoder på nett. Det er små rundormer, ufarlig for mennesker og dyr, som spiser opp larvene i jorden. De er svært effktive og dyktige jegere! Nematoder bør brukes i kombinasjon med en eller flere tiltak nevnt over for å fange de voksne, flyvende myggene. 

Siden det er så fort gjort å få hærmygg tilbake i hus (det holder å åpne et vindu!), ser jeg ingen hensikt i å forsøke å utrydde dem helt. Jeg satser heller på å holde dem i sjakk – også tåler vi en og annen mygg som suser forbi i ny og ne.

/bokashi norge 

 

Relaterte artikler

Lusekur i hagen

Mange av plantene våre har fått lus i år. Det lever vi greit med, men vi vil ha kontrollen. Den har vi tatt med saks, grønnsåpe o...

Nyttig ugress

Jo mer jeg lærer om ugress, jo mindre villig er jeg til å stemple det som ugress – med noen åpenbare unntak selvfølgelig, slik so...

Drivhus i bokashihagen

Vi har bygd drivhus i bokashihagen. Der gleder vi oss til å dyrke i sommer – og til å overvintre planter, bygge jordfabrikker og nye vekstplas...