Hytte uten hage
Vi har tidligere skrevet om å ha bokashi på hytta, og lage jord av den der. Men mange har kanskje en annen type hytte, uten hage, slik som denne fjellhytta som vi benytter mest på vinteren. Noen grønnsakshage eller jordfabrikk er derfor ikke aktuelt her.
Men matavfall produserer vi jo like hyppig på hytta, som hjemme. Kanskje enda mer, siden vi koser oss litt ekstra og er ofte flere samlet (pre pandemien i allefall). Hyttegrenda har felles renovasjonspunkt flere km unna hytta, og her er det ikke sortering for matavfall. Det smerter et bokashi-hjerte å kaste matavfall (som jeg ser på som ressurs) sammen med annet restavfall.
Renslig håndtering med bokashi
Siden vi uansett må frakte søppelet i bilen og ta det med til renovasjonspunktet, så er det utrolig mye bedre å håndtere matavfallet med bokashi, også på hytta. Vi må lagre avfallet inntil det fraktes bort, og dette kan gjøres enklere og mer luktfritt, dersom matavfallet er tatt ut av likningen. Det blir også rensligere å frakte søppelet i bilen, når det ikke er vått matavfall i posene, også blir det mindre søppel – rett og slett.
Bokashien håndteres på samme måte på hyttekjøkkenet, som hjemme. Og når hytteoppholdet er over, så er det renslig og enkelt å stable den vann-, luft- og lukt-tette bokashibøtta inn i bagasjerommet sammen med resten av bagasjen.
Jord klar til himmelsprett
Vel hjemme får du fermentert ferdig innholdet i 14 dager, så hatt det i jordfabrikken i 14 dager - så har du herlig jord av restene etter påskelammet i god tid før den store hagedagen; Kr.himmelfartsdag.
God påske alle sammen, hilsen BokashiNorge!