Hva er biokull?

Biokull er brent trekull. Som grillkull. Teknisk sett er det ingen forskjell på de to «typene» kull, de fremstilles på samme måte: ved pyrolyse. Men det er vanlig å kalle produktet biokull når det tilvirkes for å brukes til jordforbedring og lignende, altså når det ikke skal selges som grillkull.

Du kan gjerne knuse helt vanlig grillkull og bruke i bokashibøtta for å lage langtidsvirkende jordforbedring til hagejorden din. Ikke bruk briketter! De er for kompakte i strukturen, og kan dessuten ha tilsetninger du ikke ønsker i hagejorden. Det er lurt å knuse kullet godt, slik slipper du å ha store kullbiter i jorden for resten av livet; kull brytes ned laaaangsomt, og det er bra når det er fulladet med bokashivæske: da avgir det væske til jorden lenge. Vi har også lest at evnen til å ta opp væske bedres når store biter knuses. Men merk altså at sugeevnen til grillkull uansett kan variere mye, avhengig av fuktighetsnivået i kullet.

Vil du gjerne slippe grisejobben med å knuse grillkull, kan du i stedet bestille knust biokull i nettbutikken. Kullet i nettbutikken er bærekraftig produsert av en kreativ bonde i Buskerud, svært godt knust og deretter pakket i porsjonsposer som passer fint å ha på kjøkkenet.

Les mer om biokullet fra Buskerud
BIOKULL I BOKASHI. KARBON I JORDEN


Kjøp i nettbutikken:

Kan jeg bruke aske fra ovnen?

Nei. Gråbrent aske liker bokashimikrobene visstnok IKKE. Denne asken har annen struktur og andre egenskaper enn det svarte kullet. Du bør antakelig kunne bruke svartbrente kullbiter fra ovnen. Men da skal du børste av all grå aske og være trygg på at de er svarte/ forkullet helt igjennom.

Vi kjenner til at en del har gode erfaringer med å bruke aske på jorden. Det kan det selvsagt være grunner til, uavhengig av bokashi. Men vi anbefaler da å spare asken til å bruke ute på/i hagejorden, ikke direkte i bokashibøtta.

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Bok: Bokashi, biokull og bakterier

Dette er den feteste bokashiboken du har sett: den er rå og innsiktsfull, vakker og personlig, raus og annerledes. Og så er den full av erfaringer o...

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Bonusen er at jeg får bedre plass i bøtta og s...

Lade biokull med bokasivæske i egen beholder

Å lade biokull med vinterens overskudd av bokashivæske gir stor fleksibilitet til våren.