Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Lei av å lufte plenen?

Er du en av dem som friserer plenen nøyaktig, eller er du mer som oss som lar det gå som det går? Litt lei av å lufte plenen hver vår kanskje? Men du vet at plenen bør luftes, så du gjør det allikevel? Vi gir deg et enkelt tips som lar deg slippe dette.  

Gressplenen er i de fleste hager til for å brukes. Barna leker på den, hunden løper i lykkelige sirkler og hagestolene blir flyttet frem og tilbake. Om vinteren bygger vi snømenn og graver snøhule i en snøfonn. Frost, regn og snø ligger på plenen og pakker etterhvert jorden hardt sammen. Snart dukker det opp bare flekker der det har blitt for kompakt. For å få en frodig gressplen er det nemlig viktig at røttene får nok luft – og derfor anbefales det å lufte plenen. Til dette bruker mange en plenkutter. Denne kutter opp spor i gressplenen og gjør at det er plass til nye røtter. Men den løser bare problemet midlertidig. Og ligger det en meitemark i toppsjiktet, blir den ubarmhjertig delt i to. 

Løsningen er biokull

Ved å strø biokull i plenen unngår du å forstyrre både marken og mikrolivet i jorda. Biokullet er såpass finmalt at det lett trenger ned i bakken. Tilsetter du biokull i jord, blir den porøs. Du får litt samme effekt som når du toppdresser plenen med sand – men en vesentlig forskjell er at biokullet også holder på fuktighet og næringsstoffer slik at plenen holder seg grønn mye lenger. Da blir det plenkutteren overflødig og du slipper at de bare flekkene i gresset oppstår i utgangspunktet.

Hvordan..?

Begynn med å klippe gresset forholdsvis kort. Ha gjerne på en oppsamler (eventuelt kan du rake vekk gressklippet etterpå) slik at kullet kan havne rett på bakken. Hell ut noen hauger med kull i plenen, og rak det deretter utover.

Så er det bare å vente! Hvor fort kullet forsvinner ned i bakken kommer an på hvor godt gresset ditt vokser. En ukes tid pleier å holde veldig fint hvis du ikke bruker et veldig tykt lag med kull. Ofte kan det  være fint å tilføre kull litt etter litt, og kanskje ta et par ekstra runder på områder av plenen som er spesielt utsatt for tråkkskader, tørke eller oversvømmelse. Du kan gjerne vanne kullet litt bedre ned i gresset hvis du ønsker det – eller påføre kullet rett før det er meldt regn.

TIPS: For at du fortsatt skal kunne bruke hagen mens du venter på at kullet skal forsvinne ned i bakken, del plenen opp i soner. Da kan du ha kull på den ene delen én uke, og så neste del uka etter for eksempel. Veldig grisete blir det absolutt ikke, men litt sot under føttene må man forvente hvis man trår i gresset de første dagene etter påføring. Når kullet først har sunket ned i gressmatten, blir det værende der permanent.

sr/bokashinorge.no

Kjøp biokull i nettbutikken

Biokull 20 liter
kr 445,00
Biokull 10 liter
kr 249,00
Dyrk Enkelt
kr 369,00
Plenlufter
kr 664,00