Når kommer bokashivæsken?

Vi vet hvordan det er: Bokashibøtta er behørig fylt med matavfall og bokashistrø, og stappet med omsorg. Det har gått en uke, kanskje to, og du har åpent tappekranen to ganger i uken (minst). Men det har ikke kommet noe bokashivæske? Så er bøtta full, og du setter den til gjæring. Skrur på tappekranen (igjen). Ikke en dråpe.

Sånn kan det av og til være. Det KOMMER antakelig til å komme væske (det gjør det nesten alltid), men bokashibøtter «oppfører» seg ulikt. Noen begynner å produsere bokashivæske etter bare noen dager, andre kan ta to–tre uker. Det KAN også skje at man ikke får ut noe væske i det hele tatt, men det er sjelden. Ni av ti ganger vil du få ut en god mengde. Og husk: Om du opplever at bøtta er helt tørr, gjør det ingenting for prosessen – bokashien blir like fin!

Vanlige mengder

Cirka 1 dl bokashivæske hver tredje–femte dag er ganske vanlig – for en vanlig bøtte med vanlig matavfall i en vanlig familie. Har man (som vi) barn som ikke alltid spiser opp skivene i matpakken og får noe-med-pasta til middag ofte nok, kan det bli litt mindre. Mye brød og pasta i bøtta gjør at det blir mindre væske. Men 1dl, som tynnes ut 1:100, holder til en 10 liters bøtte et par ganger i uken. Du får gjødslet en del krukker, bed og pallekarmer med det.

Det er med bokashi som med mye annet: man er mest utålmodig i starten. På første bøtta går du og venter. Men etter et par batcher har du en jevn produksjon av væske, og det vil nesten alltid være en bøtte som har en skvett å avse.

Aktuelle produkter:

For de utålmodige 

Hvis du vil prøve å tvinge frem væske, kan du forsøke dette: Press sammen innholdet i bøtta så godt du kan. Bruk den svarte stapperen som fulgte med bokashibøttene da du kjøpte dem, eller en flaskebunn eller potetstapper. Det er bare bra for prosessen at matrestene presses så godt sammen som mulig, da blir det mindre luft i bøtta og det liker mikrobene; dessuten får du mer plass i bøtta.

Sett lokket på bøtta og plasser tappekoppen eller en annen passende beholder under kranen: åpne den. Press lokket ned og vipp «bakbeina» på bøtta opp littegrann, slik at den bokashivæsken som måtte være i bunnen, renner frem til kranen. Kommer det noe?

Et annet tips er å pumpe litt på lokket: Åpne kranen, sett tappekoppen under og pump med flat hånd på lokket. Slik kan du pumpe ut bokashivæske til bøtta bare puster luft når du pumper.

Stort mer får du ikke gjort. Du må vente.

Vintervæske i fryseren

Kan man fryse sin bokashivæske på vinteren? De fleste vil oppleve å få overskudd av bokashivæske på vinteren; stueplanter behøver ikke SÅ store mengder rik gjødsel, og vi trenger ikke naturlig fettløser i rørene hver uke. Noen fryser bokashivæske i isterningsposer vinterstid, og synes det funker bra. Men vårt beste tips er kanskje å lagre den i biokull.

Les mer om
Fakta om bokashivæske

Relaterte artikler

Bokashivæske på høsten og vinteren

Er du usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om høsten og vinteren? Vi har noen tips om hva du kan gjøre med den herlig...

Bokashivæske – hvor mye og hvor ofte?

Bland ut 1:100 med vann, sier vi når det gjelder å gjødsle med bokashivæske. Men videre blir det litt uklart hvor mye av dette vannet p...

Lag svart gull med bokashi-Loop

Jeg lager svart gull på badet ved hjelp av biokull, bokashimikrober og Loop. Dette er en suveren måte å produsere mer eget gjødsel som ...

Blandingsforhold av bokashivæske

Her gir vi noen anbefalinger av hvordan du bør tynne ut bokashivæsken din med vann, alt ettersom hva du tenker å bruke den til.