God sommer! Nettbutikken er alltid åpen, men i juli sender vi kun varer på torsdager.

Vi pakker bokashi'n din!

«Mestring, vekst og glede» står det på veggen hos vekst- og attføringsbedriften Remontér. Her jobbes det jevnt og trutt med å pakke og sende ut bokashi. Det er bærekraft i alle ledd.

– Pakking og utsending av bokashi til folket passer veldig fint for en virksomhet som vår, slår Stig Berntsen fast. Han er daglig leder ved vekst- og attføringsbedriften Remontér på Nesodden. – Bokashioppdraget har utviklet seg til å bli en fin samling av allsidige arbeidsoppgaver. Det er flott: mennesker er jo forskjellige, og hos oss er de veldig forskjellige, smiler han.

Så bra. «Bokashi til folket!» er bokashinorge.nos misjon. Gjengen på Remontér har tatt en helt konkret og sentral rolle i jobben med å gjennomføre den.

Sosialt bærekraftig bokashi 


Bokashi er bærekraft. Både er bokashi en bra komposteringsløsning for miljøet, og bøttene vi selger er laget av 100 % resirkulert plast; men sammen med Remontér får vi også til å bygge inn en sosial komponent i virksomheten. Slik blir bokashi’n vår – og bokashi’n din – sosialt bærekraftig. Den bidrar. Det er viktig.

– Det fine med bokashijobbene, forklarer Stig, er at mange av dem kan gjøres i rolig tempo når det passer oss. Vi bygger lager: stifter etiketter på strøposene og setter sammen bokashikit. Slik ligger vi litt i forkant på sendedagene tirsdag og torsdag. Da er det jo litt mer hektisk her, og det er også en fin variasjon for noen.

Sånn er det med bokashi fra bokashinorge.no: den sendes ut på tirsdager og torsdager. Punktum. Kan det funke i en verden med stadig raskere e-handel? Holder det? For et produkt som bokashi, tror vi det. Hvis vi vil. Bokashi er tross alt kompostutstyr! Riktignok går bokashikompostering raskt, men det er likevel en prosess som skal ta noen uker, og som bygger opp god matjord i folks hager over mange år. Det spiller sjelden noen rolle om du kommer i gang før eller etter lunsj. Eller på onsdag i stedet for mandag. Er bestillingen en gave eller noe som haster av annen grunn, fikser vi det som regel. Da stikker vi på posten for deg! For øvrig sender vi på tirsdag eller torsdag. I samarbeid med Remontér, fordi vi vil det.

Vi pakker bokashi 2.jpg

Paller med bokashikit, lange remser med pakkelapper og store binger med strø. Bokashioppdraget til Remontér har vokst. Det tar de på strak arm!

Remontér Attføring a/s, etablert 1990. Foruten pakking og distribusjon, driver Rémonter med montering, makulering og snekkerarbeid; de selger ved, har eget tekstilverksted og nettbutikk. For å nevne noe. Formålet er å tilrettelegge arbeid for mennesker som permanent eller for en periode ikke kan delta i arbeidslivet på annen måte. Dessuten driver de tiltaket Restart, et aktivitets- og arbeidstilbud for mennesker som mottar sosiale ytelser. Følg Remonter på Instagram: @remonteras

Her er noen av produktene vi liker å pakke:

 

 

Stolthet og samhold 


Samarbeidet mellom Remontér og Bokashi Norge startet i 2016. Da var bokashi fortsatt ganske ukjent i Norge, og virksomheten var liten, også på Rémonter.

– Den gangen hadde vi bare én person på bokashioppgavene, og de fylte ikke en hel arbeidsuke heller, husker Stig tilbake. – Nå jobber Øystein med bokashi hver dag, og ofte hjelper Svein til, og Atle, og kanskje 2–3 andre, litt til og fra.

– Vi er alltid ute etter oppdrag som skaffer oss mange arbeidsoperasjoner, gjerne på samme arena. Slik at flere kan jobbe sammen og samtidig få arbeidsoppgaver som passer den enkelte. Bokashi har utviklet seg kjempebra på den måten, sier Stig.

Bokashi er dessuten blitt en veldig synlig del av virksomheten på Remontér. Sentral, også rent fysisk i rommet.

– Før holdt bokashigjengen til i «bua», et slags rom i rommet litt i utkanten av lager- og verkstedlokalene våre. Men nå har vi flyttet alt sammen inn i det store rommet. Det understreker jo at dette er viktig for oss, og gir det status på huset. Folk er stolte av å jobbe med bokashi her, og av å klare større sendinger og utvikling på produktsiden. Det er litt sånn: «Dette er bokashi. Det fikser vi!»

Det skriver vi under på. Vi blir også stolte, og veldig glade.

– Og for Remontér resonnerer jo bokashi sterkt med den grønne grunntanken vi bærer med oss i alt vi gjør: både i sosiale aktiviteter på huset, og når vi jobber, forteller Stig.

Vi tenker på de fine bildene vi har sett av dyrkeprosjekter og gjenbrukstiltak på Remonters instagramkonto. Javisst!

Vi pakker bokashi 3.jpg

Det svinger i det store bokashirommet på Remontér. Flere typer produkter og arbeidsoppgaver gir mulighet for å jobbe forskjellig, sammen.

 

Relaterte artikler

Gjødsle med bokashivæske inne

Gjødselvæsken fra bokashi-komposten kan lukte mer enn hele resten av prosessen til sammen. Og den lukter ikke akkurat roser. Kan du vanne med den i...

Vi vasker hagemøbler med Wipe & Clean

Tid for å vaske hagemøblene? Det er ikke alltid like lett. Bokashientusiast Randi Harriet Sørensen er nøye med hva hun skyller ned i ...

Biokull i bokashi

Bokashi blir enda bedre for jorden, og tilnærmet luktfritt på kjøkkenet, med litt biokull i bøtta. Vi har knust biokull i nettbutikken...