5 lettdyrkede sommerblomster biene vil elske

Lyst på en hage full av farger og masse mat til pollinatorene på veldig begrenset budsjett? Så disse enkle sommerblomstene fra frø! De spirer villig og raskt og klarer seg fint uten særlig oppfølging. Hvis du vil sanke frø fra dem til høsten er det veldig enkelt – men de frøsår mest sannsynlig seg selv uansett, uten at du behøver å gjøre noe som helst.

RINGBLOMST: Disse herlig fargesterke blomstene holder det gående til langt utpå høsten, særlig hvis du husker å knipe av ferdig blomstrede hoder. De finnes i mange ulike varianter og farger, fra de tradisjonelle gule og orange, til nesten kremhvit og rødoransje. Mange frøforhandlere selger fargemikser, så får du litt av hvert i samme pakken.

AGURKURT: Full av vakre himmelblå blomster som produserer massevis av nektar til biene! Både blader og blomster er spiselige og smaker litt som agurk, derav navnet.

KORNBLOMST: Like pen i blomsterbed som i krukker, og veldig fin å plukke inn og sette i en vase. Kronbladene kan du bruke som nydelig kakepynt! Gir mat til pollinatorene gjennom sommeren, og mat til fuglene når den setter frø. Opprinnelig blå blomster, men nå kan du kjøpe frø til mange forskjellige fargevarianter.

LØVEMUNN: Løvemunn er veldig populær blant humlene og blomstrer langt utover høsten. De finnes i svært mange forskjellige fargevarianter: Gule, oransje, røde, hvitt, rosa... Velg og vrak!

VALMUE: Valmueslekta er stor og variert, så igjen er det mange farger å velge mellom. Så dem helst direkte på en solfylt plass da røttene er ganske skjøre og ikke veldig glade i å bli pottet om.

Hvordan vil du så dem? Du har flere muligheter:

VINTERSÅ: Legg frøene på iskald og frossen jord, dekk lett med litt tint jord, og vent på våren. Alle disse frøene tåler frost, så de ligger bare og venter til det blir passelig varmt. Vil du lese mer om vintersådd av sommerblomster finner du en artikkel om dette her.

SÅ I KRUKKER: Lag en mini-jordfabrikk med bokashi i en krukke, stor potte eller bøtte. Dekk med 10 cm jord og så frøene på toppen. Du kan lese mer om hvordan du kan gjøre dette her.

FORKULTIVER: Vil du tjuvstarte litt på våren kan du så frøene innendørs fra cirka midten av mars (bor du langt nord kan du godt vente til uti april). Så dem i potter inne i vinduskarmen og flytt dem ut når været er varmere. Husk å venne dem gradvis til utelivet så de ikke blir solbrent!

DIREKTESÅ: Disse frøene spirer raskt, så du kan fint så dem ute på vokseplassen om våren. Dytt frøene forsiktig ned i jorda med passe mellomrom. Hold jorda lett fuktig. Veldig små frø kan lett flyte av gårde, så vann forsiktig! Etterhvert som plantene blir mer etablerte og røttene graver seg dypere, klarer de å få tak i mer vann på egenhånd og de behøver ikke vannes så ofte.

De fleste frøpakker har instruksjoner for hvor stor avstand du trenger mellom hver plante. Er du litt i tvil om hvor tett de skal stå, gjør det ingenting om du sår litt tett og heller luker vekk et par planter etterhvert hvis du oppdager at de står for trangt. Som en generell regel skal små frø såvidt ned i jorda, mens større frø skal litt dypere. Dette står som regel også på frøpakken.

// AS

Relaterte artikler

Vinterså sommerens blomster

Vi har snakket mye om å vinterså grønnsaker. Fra spinat og salat, til gulrot og dill… Men du kan like gjerne vinterså blomster!

Solsikker

Solsikker er rett og slett helt fantastiske planter. De sørger for mat til både insekter og fugler – og til deg! Planter du dem solfylt i bok...

Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen. Små krukker tørker veldig fort, mens de større holder litt lenger. Men med enkle grep k...