Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Solsikker

Solsikker er rett og slett helt fantastiske planter. De sørger for mat til både insekter og fugler – og til deg! Planter du dem solfylt i bokashijord er de dessuten veldig enkle å lykkes med.

Har du solsikker? Da har du sikkert også lagt merke til at de er veldig populære blant pollinatorene, og det kan gjerne sitte fire-fem humler på samme blomst. Solsikker er heldigvis veldig sunt for dem. Forsøk har vist at bier med tilgang på solsikker er mye friskere enn bier som ikke har det. Solsikkepollen gjør biene mer motstandsdyktige mot sykdommer og parasitter. Det er flere mulige teorier om hvorfor: Solsikkepollen er ganske piggete, så kanskje kan disse piggene kutte opp parasittene. Kanskje pollenet har en mild lakserende effekt slik at parasitter og bakterier beveger seg raskere gjennom biene og dermed gir dem kortere tidsrom å volde skade på? Eller kanskje solsikkepollenet forbedrer tarmfloraen deres eller virker direkte på immunsystemet deres. Det er heller ikke usannsynlig at flere av disse tingene har effekt samtidig. Uansett hva årsaken er – biene blir beviselig sunnere og friskere.

Til fugler

Når solsikkene er ferdig blomstret og pollinatorene er ferdige for sesongen, er det fuglene sin tur. Det er mye mat i en solsikke utover høsten, og det er alltid morsomt å se blåmeisen hengende opp-ned i blomsten for å få tak i frø, mens den litt tyngre stillitsen går sidelengs oppover stilken. Har du mange solsikker kan du gjerne klippe av et par hoder med modne frø og legge på fuglebrettet så de mindre akrobatiske fuglene også får forsyne seg. Mens finkefuglene har sterke nok nebb til å komme seg gjennom frøskallet på egenhånd, kan de små insektspiserne (slik som rødstrupa for eksempel) trenge litt hjelp. En rask måte å få løs frøene på, er ved å gni to solsikkehoder mot hverandre. Frøene som ramler ut kan du knuse kjapt i en morter, med en hammer eller lignende. Det er ikke nødvendig å rense bort skallene, det viktigste er bare at de sprekker opp.

Til folk

Det er ikke bare de som kan fly som kan nyte godt av solsikkene! De er nemlig utmerket menneskemat også. At man kan spise frøene er allmennkunnskap, men at resten av planten også spiselig er det ferre som er klar over. Kanskje du har sett solsikkefrø solgt som "Mikrogrønt"/"Microgreens"? Solsikkespirer er utmerkede i salater eller en wok. Du kan godt vente til de er rundt 10-15 cm før du spiser dem. Bladene på litt eldre solsikker kan også brukes. Wok eller damp dem som spinat, men husk å fjerne midtnervene da de kan være litt trå. Kronbladene kan også spises og brukes i salat, men bruk dem i moderasjon da de er litt bitre. Stilken på yngre planter kan spises som stangselleri – del i mindre biter og ha i salaten.

Du kan også spise blomsterknoppene. Kok opp vann i to kjeler og legg knoppene oppi den ene. Etter 3-4 minutters koketid kan du skylle av dem før du flytter dem over til kjele nummer to. La dem igjen koke i 3-4 minutter. Denne prosessen fjerner noe av bittersmaken. La knoppene kjøle seg litt ned før du skjærer av og plukker vekk alt grønt. Har kronbladene begynt å formes, plukk vekk dem også. Deretter kan du smørsteke dem kjapt i en panne – gjerne med litt salt, hvitløk og en dråpe sitron til. Smaken er ganske særegen og litt vanskelig å beskrive synes jeg, men ganske god. Knoppene har en gjenkjennelig grønnsakstekstur og kan brukes som et alternativ til artisjokk. Personlig tror jeg nok at fuglene vil få mer glede av frøene enn jeg får av knoppene. Jeg foretrekker solsikker som mikrogrønt eller salatpynt!

Dyrking

Solsikkefrø kan egentlig fint såes direkte, men sneglene er veldig glade i solsikkespirer. Har du mange snegler kan det derfor være greit å så dem inne først og heller plante dem ut når de er rundt 10 cm høye. Dette er næringselskende planter som omtrent aldri kan få nok gjødsel, så rik bokashijord er perfekt for dem. Det finnes mange typer å velge mellom, men både de 3 meter lange kjempesolsikkene og de mer overkommelig høye pyntesolsikkene er spiselige. Det eneste som kan være greit å huske på når du velger sort, er at selvom fylte varianter kan være pene å se på, tilbyr de svært lite til pollinatorene. Åpne blomster med masse tilgjengelig pollen og nektar er best! Vann solsikkene dine jevnlig og gi dem litt påfyll av næring i løpet av sommeren, så kommer de til å stortrives hos deg.

Relaterte artikler

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Javisst! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss. Se hvordan vi sparer på bokashi´...

Bokashi i staudebedet

Jeg er utrolig gnien på min bokashijord. Ferdig bokashijord spanderer jeg kun på mine grønnsaker der jeg trenger næringsrik jord som to...

Slik dyrker du med bokashi

Lag jorden selv og gi hagen et skikkelig energi-kick. Jord og gjødsel laget med bokashi kjøkkenkompost er rik på næring og energi.