Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

10 grunner til å velge bokashi-kompost

Lag næringsrik kompostjord av ALT matavfall på noen uker. Miljøvennlig, lettvint, raskt og uten vond lukt. Og her har du 10 gode grunner til å velge bokashi!

1. Lettvint

Med bokashi kjøkkenkompost kan du lage jord av alt matavfall du har uten å tenke på sortering («brunt» eller «grønt» matavfall) eller plukke ut sitrusfrukter og annet som ikke bør gå i en tradisjonell kompost. Det eneste som ikke skal i bokashibøtta er flytende mat (se mer under punkt 6. nedenfor).

Bokashikomposten trenger ikke «mates»; mengde matavfall spiller ingen rolle. I en tradisjonell varmkompost må det en viss mengde matavfall til og den må fylles på jevnlig; den må holdes i gang. Med bokashi spiller mengde ingen rolle, og det gjør ingenting om det blir et opphold på noen dager, eller uker, eller måneder. Bokashi er flexikompost!

Du trenger ikke røre, lufte eller vende en bokashikompost. Bokashi er en anaerob fermenteringsprosess, den er kald (ingen forbrenning, ingenting som skal holdes varmt på vinteren) og bokashimikrobene vil ha så lite luft som mulig i bøtta. Bokashien trenger ingen oppfølging.

Lettvint på vinteren

Ettersom bokashi er en kald prosess, som ikke skal holdes varm, og dessuten tåler å fryse, er bokashi-kompost et lettvint alternativ også på vinteren. De to første trinnene i en bokashiprosess foregår innendørs og er helt like hele året. På trinn tre skal fermentert bokashi i kontakt med jord for å bli jord: lager du jordfabrikk inne blir det jord like fort på vinteren. Ute bil det ikke skje noen omdanning fra senhøsten til våren, men du kan likevel blande bokashi med jord eller jord/løv ute hele vinteren. Det gjør ingenting om det fryser! Eller du kan bare lagre bokashi ublandet utendørs gjennom vinteren, men da blir det ikke jord før du har blandet alt godt med jord eller jord/løv til våren.

2. Raskt

Det tar lang tid å lage kompostjord av matavfall med tradisjonell kompostering. Med bokashi lager du fantastisk næringsrik og miljøvennlig jord på bare noen uker: Det tar cirka 2 uker å fylle en bokashibøtte. Deretter skal den stå i 2 uker og fermentere innendørs. (Den kan stå lenger hvis du vil.) Deretter skal den fermenterte bokashien i kontakt med jord for å bli jord: Allerede etter 3–6 uker i sommervarm jord eller jordfabrikken (avhengig av temperatur, kontaktflate med jord og et par andre faktorer, se lenke nedenfor) vil bokashien ha blitt kompostjord. Og bedre jord finnes ikke å få kjøpt. Nyt den!

3. Lukter ikke vondt

Ettersom alt matavfallet fermenteres grundig i bokashibøtta, råtner det aldri i løpet av prosessen, og det oppstår heller ingen råtten lukt. Du kan ha kjøtt, fisk, grønnsaksrester og rekeskall i bøtta i flere uker eller måneder; når matavfallet er godt fermentert, vil det likevel ikke råtne, og derfor heller ikke lukte råttent.

Blir det for mye fuktighet i bøtta, vil dette hemme fermenteringsprosessen og gi sterkere lukt. Men det kan fixes! Lær mer om fukt og lukt i bokashi.

PS! Bokashivæsken lukter sterkere. Og den lukter ikke roser! Det er normalt. Når den er blandet ut med vann (1:100) og brukt på jorden ute eller inne, kommer det imidlertid ikke til å lukte i hagen eller stuen.

4. Bokashivæsken: flytende gjødsel

Bokashi-væske! Hvis du skaffer deg bokashibøtte med tappekran, kan du 1–2 ganger i uken tappe ut næringsrik og effektiv flytende gjødsel til plantevekster på balkongen, i vinduskarmen og i hagen. Den skal blandes ut med vann 1/100, altså 1dl i en 10-liters bøtte med vann. Selv godt tynnet ut vil den være i sterkeste laget for spirer og veldig unge planter. De andre plantene dine vil elske den.

Hvor mye bokashivæske hver bøtte produserer, varierer med hva slags matavfall som er i bøtta. Mye brød og pasta vil gi mindre væske; mye rekeskall, fisk og grønnsaker vil gi mer. Men de aller fleste bøtter byr på en god slant et par ganger i uken, både mens du holder på å fylle den og i de to ukene den står og hviler.

Næringsrik og miljøvennlig flytende gjødsel til økologisk dyrking er dyrt. Lag din egen med bokashi.

Bokashivæsken kan også brukes som naturlig middel mot plantelus: Tynn ut bokashivæsken med vann i forholdet 1/1000 og spray på, gjenta 2–3 dager på rad og spyl plantene godt med hageslangen før hver påføring. Det er viktig å understreke at lusemiddel ikke er bokashivæskens primære funksjon. Effekten på lusa er mer ustabil enn effekten i jorden. Men den KAN være effektiv mot plantelus. 

Ufortynnet virker bokashivæsken fettløselig i rør og avløp. Hell den i vasken for å forebygge tette rør på kjøkkenet eller badet.

Hvordan skal bokashivæsken lukte og se ut? Hvor sur er den (pH) og hva betyr det for jorden? Hvordan lagre bokashivæske for senere bruk?

Hvorfor-bokashi-kjøkkenkompost4.jpg

Bokashivæsken er egentlig et bi-produkt i fermenteringsprosessen. Men for mange er den mer et bonusprodukt!

5. Kompostjord uten utslipp

Lag ditt eget, helt ureiste, krestløp hjemme! Bruk matavfallet ditt der du bor, gi karbonet tilbake til jorden og lag næringsrik jord og gjødsel helt naturlig, og potensielt med mye mindre utslipp enn ved tradisjonell varmkompostering. Tradisjonell varmkompostering avgir drivhusgasser til atmosfæren. Mye av karbonet og nitrogenet som du ønsker å føre tilbake til jorden hvor plantene og jordlivet kan dra nytte av det, avgis som CO2, metan og dinitrogenoksid (lystgass) i forbrenningsprosessen. Bokashi er en kald prosess, mye av nedbrytingen foregår i lufttett bøtte, det skjer ingen forbrenning og utslippene er små. Det betyr også at mer av energien (karbonforbindelsene) og næringsstoffene (som det viktige nitrogenet) bevares i kompostjorden med bokashi.

Og du lager din egen, kortreiste kompostjord, naturligvis helt uten torv.

6. Alt matavfall kam komposteres med bokashi

Det eneste du skal unngå å legge i bokashibøtta er flytende matavfall som melk, juice, saus, suppe, youghurt (blir også flytende i romtemperatur) og liknende. Ellers kan du kompostere ALT matavfall med bokashi: kjøtt og fisk – rått eller kokt/stekt, rekeskall og fiskeskinn, kyllingbein, brød og grønnsaksrester, inkludert sitrus. Mye av dette er kjent for å skape problemer i en tradisjonell varmkompost.

Kyllingbein, avocadoskall og eggeskall etc. tar lang tid å omdanne til jord også etter fermentering med bokashi. Du kommer til å se dem igjen i jorden siden, som tørre, rene beinrester. Fiskebein blir som regel helt borte!

7. Tar liten plass og passer fint i by

Du trenger ikke ha hus med hage for å lage jord av matavfallet ditt med bokashi; hele prosessen kan gjøres innendørs om du vil. Eller dels innendørs og dels på balkongen eller i kjellerboden. Du trenger ingen kompostbinge: to lufttette bøtter og et par plastkasser holder.

Når bokashien skal i kontakt med jord etter to ukers fermentering, kan det skje i en kasse på vaskerommet, under jakkene i entréen eller på balkongen, eventuelt i en tykk plastsekk i boden eller på balkongen – hele året.

8. Unngå skadedyr

Skadedyr er stort sett mindre interessert i bokashi enn i matavfall under omdanning i en tradisjonell varmkompost; nylig nedgravd bokashi er surt og fermentert matavfall lukter mye mindre enn ferskt eller råttent matavfall. Men det finnes unntak, se artikkel om bokashi og ulike (skade)dyr.

Med bokashi kan du uansett raskt og enkelt lage jord i en kasse på et skadedyrsikkert sted ute eller inne, og så bruke eller oppbevare den ferdige kompostjorden der du måtte ønske.

9. Fleksibelt i helger og ferier: bare reis!

Ettersom bokashi ikke trenger noen form for vedlikehold eller oppfølging, er bokashi svært fleksibelt i forbindelse med reiser i helger og ferier, og for hytteeiere, pendlere, bedrifter, skoler og barnehager.

Er du midt i en halvfull bokashibøtte og skal reise bort, kan du gjerne legge en avis på toppen av matavfallet i bøtta. Den vil bidra til å trekke opp fuktighet fra bokashien i de ukene du ikke er der for å tappe væske. Når du kommer tilbake, fjerner du bare avisen og fortsetter å fylle bøtta.

Har du bøtter stående til fermentering og skal reise bort en tid, er det heller ikke noe problem. En bokashibøtte skal stå minimum to uker og gjære innendørs, men den kan godt stå lenger. Etter to uker behøver den ikke stå innendørs heller.

10. Rimelig: du trenger ikke kompostbinge

Skal du ha en varmkompostbinge som er tilstrekkelig isolert til å holde komposteringsprosessen i gang gjennom en norsk vinter, koster den flere tusen kroner. Med bokashi trenger du ikke binge; ferdiggjæret bokashi kan graves rett i jorden, eller du kan lage jord i et par pallekarmer i hagen, eller i en kasse med jord inne eller ute.

Du behøver ikke kjøpe bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran heller, og entusiaster kan også lage sitt eget bokashistrø.

Synes du det er dumt å måtte kjøpe jord til å blande med fermentert bokashi i jordfabrikken? Bruk gammel hagejord, og jord far gamle blomster- og urtepotter, om du har. Og drøy gjerne jordforbruket med løv!

Relaterte artikler

Hva er Bokashi?

Bokashi er enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen uker. Bokashi er lettvint,...

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...