Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta, og jeg sparer tid!

Om høsten og vinteren trenger vi ikke lenger mengder med gjødsel, verken inne eller ute. Jeg har ikke plass til bokashivæsken i fryser eller kjøleskap – den plassen vil jeg bruke på årets overskudd fra kjøkkenhagen. Dessuten vil jeg ikke drive og håndtere væsken flere ganger. Det må være litt effektivt i hverdagen.

Når jeg ikke trenger bokashivæske, bryr jeg meg heller ikke om å samle den opp. Jeg synes det er fint å bare la den være i bøtta og helle den ut sammen med avfallet når jeg tømmer bøtta. Men bokashi skal ikke bli for vått – så hvis jeg ikke vil tappe ut væske, må jeg nødvendigvis binde væsken til noe. Da er biokull perfekt! Biokullet har en porøs struktur og suger til seg bokashivæsken som en svamp. Slik blir det tørrere i bøtta – noe som er viktig for mikrobene.

Aktuelle produkter:

Uten rist

Når jeg dynker biokullet i bokashivæske, og lar det trekke en stund, vil næringen i væsken lagres og deretter avgis i lang tid fremover når biokullet kommer ut i jorden. Det er dette vi omtaler som å "lade" kullet.

Du kan gjerne blande inn kullet i bokashien eller legge det lagvis med strø i bøtta, men jeg liker ofte å bare fjerne risten fra bokashibøtta og fylle i et lag med biokull i bunn når jeg starter opp en ny bøtte. Har du veldig tørt kull som støver en del, er det fint å gjøre dette ute og bli ferdig med det der (et tips mot strø som støver er å spraye oppi noen dråper vann, lukke igjen og vente noen minutter før du bruker det).

Jeg kunne satt risten tilbake, men jeg synes ikke den er nødvendig ettersom biokullet nå utgjør et drenerende lag. Ved å fjerne risten får jeg også litt mer plass i bøtta. Bedre plass i bøtta er nyttig på vinteren, når det ikke er like hyggelig å gå ut for å tømme den.

Jeg sparer altså tid med å ikke samle opp og håndtere bokashivæsken flere ganger, jeg tømmer bøtta litt sjeldnere fordi den rommer mer, og jeg unngår å støve innendørs hvis kullet er veldig tørt (å ha biokull lagvis i bøtta kan likvel være en god idé i noen tilfeller, spesielt dersom du har en del fuktig avfall).

Dropp risten og lad biokullet med bokashivæske direkte i bøtta, og spar både volum og tid.

 

Relaterte artikler

Hva er biokull?

Biokull er brent trekull. Som grillkull. Teknisk sett er det ingen forskjell på de to «typene» kull, de fremstilles på samme måte:...

Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi «lader» biokull med bokashivæske, og får spennende og e...

Alt du trenger å vite om biokull

Biokull er brent trekull som blant annet kan brukes i bokashibøtta for å redusere fukt/lukt eller som jordforbedring!