Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Bonusen er at jeg får bedre plass i bøtta og sparer tid.

Det går mot vinter og vi trenger ikke lenger mengder med gjødsel verken inne eller ute. Jeg har ikke plass til bokashivæsken i fryser eller kjøleskap – den plassen vil jeg bruke på årets overskudd fra kjøkkenhagen. Dessuten vil jeg ikke drive og håndtere denne flere ganger, det må være litt effektivt i hverdagen.

Når jeg ikke trenger bokashivæske, slik det er nå på vinteren, så bryr jeg meg heller ikke om å samle den opp, men synes det er fint å bare la den være i bøtta og helle den ut sammen med avfallet når jeg tømmer bøtta. Men jeg vil jo helst ikke at den skal vaskes ut og forsvinne for meg når jeg graver den ned i kjøkkenhagen eller i jordfabrikk, så best er det å binde væsken til noe. Da er biokull perfekt. Biokullet har en såpass porøs struktur og suger til seg bokashivæsken som en svamp, slik at det oppleves tørrere i bøtta – noe som er fordelaktig for mikrobene, det holder også godt på væsken og det leeeenge.

Aktuelle produkter:

Uten rist

Om vi får til å dynke biokullet i bokashivæske, og la det trekke en stund, kan denne næringen lagres og avgis i lang tid fremover når biokullet kommer ut i jorden.

Istedenfor å legge biokullet lagvis med strø i bøtta, noe jeg synes kan medføre endel støv og dessuten et ekstra moment i hverdagen, så fjerner jeg isteden risten fra bokashibøtta og fyller i et lag med biokull i bunn av bøtta når jeg starter opp en ny bøtte. Når jeg heller biokullet i bøtta går jeg utenfor døra, slik at jeg ikke får støv fra biokullet innendørs. Eventuelt kan jeg kjapt helle det i bøtta, og skynde meg å legge lokket på til støvet legger seg.

Jeg kunne satt risten tilbake, men jeg synes ikke den er nødvendig, fordi biokullet nå utgjør et drenerende lag. Ved å fjerne risten får jeg også en bonus fordel, jeg får mer volum i bøtta. Bedre plass i bøtta er nyttig på vinteren, når det ikke er like hyggelig å gå ut for å tømme den.

Jeg sparer altså tid med å ikke samle opp og håndtere bokashivæsken flere ganger, jeg trenger å tømme bøtta litt sjeldnere fordi den rommer mer og jeg unngår å støve like mye innendørs ved å ha i biokull hver gang. (Å ha i biokull lagvis i bøtta kan likvel være en god ide å supplere med, spesielt dersom man legger i litt vått avfall).

Dropp risten i vinter og lad biokullet med bokashivæske dirkete i bøtta, og spar både volum og tid.

2020-10-09

 

Relaterte artikler

Hva er biokull?

Biokull er brent trekull. Som grillkull. Teknisk sett er det ingen forskjell på de to «typene» kull, de fremstilles på samme måte:...

Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi «lader» biokull med bokashivæske, og får spennende og e...

Alt du trenger å vite om biokull

Biokull er brent trekull som blant annet kan brukes i bokashibøtta for å redusere fukt/lukt eller som jordforbedring!