Når får du -15% på alle Bokashi Eko enkeltbøtter. Tilbudet gjelder t.o.m 12. juni, eller så langt lageret rekker.

Alt du trenger å vite om biokull

Biokull er brent trekull som blant annet kan brukes i bokashibøtta for å redusere fukt/lukt eller som jordforbedring!  

Hva er biokull?

Biokull er trevirke som er varmebehandlet ved høy temperatur, ved en prosess som kalles pyrolyse. Oppvarmingen av treverket skjer ved temperatur over 500℃ og med begrenset tilgang på oksygen, slik at alt vann og andre gasser fordamper. På samme måte som grillkull. Teknisk sett er det ingen forskjell på de to «typene» kull, de fremstilles på samme måte. Men det er vanlig å kalle produktet biokull når det tilvirkes for å brukes til jordforbedring og lignende, altså når det ikke skal selges som grillkull.

Hva brukes biokull til?

 • Biokull i bokashi
 • Lagring av bokashivæske
  • Den beste løsningen for å lagre bokashivæske er å lade biokull med bokashivæsken. Tilsett biokull og bokashivæske i en bøtte med lokk. Biokullet vil da trekke til seg væsken og dette kan brukes som jordforbedring når du måtte ønske. Eller du kan fjerne risten i bunnen av bokashibøtta, tilsette kull og dermed lades kullet mens bøtta fylles.
 • Biokull i jordfabrikken
  • Hvis du bruker en kasse med bunn som jordfabrikk, og lager jord av ferdiggjæret bokashi i den, er det lurt å ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen av kassen; under bunnlaget med vanlig jord. Her passer det veldig bra å benytte seg av biokull. Når jorda til slutt blir brukt i bedene, har biokullet trukket til seg verdifull næring fra bokashijorda som plantene enkelt kan nyttiggjøre. 
 • Biokull i krukker
  • Erstatt lecakuler i bunnen av krukkene dine med biokull. Biokullet vil da holde på fuktighet og næring, men samtidig også drenere bort overflødig vann fra røttene til plantene.
 • Biokull som jordforbedring
  • Røtter liker luft, men jord kan over tid bli veldig kompakt. Ved å tilføre biokull i jorda vil det dannes små luftlommer og jorden blir mer porøs. Biokullet øker også vannlagringsevnen i jorda. Ved å strø biokull på plena vil man oppnå samme effekt som tradisjonell plenlufting. Å tilføre biokull er en fin måte å bruke organisk avfall som gjødsel

Hvem produserer biokullet?

Biokullet vi selger i nettbutikken på bokashinorge.no er produsert og pakket på gården til Helge, på Sætre i Hurum. Kullet blir til i en relativt enkel og helt rentbrennende pyrolyseovn han har utviklet med grønne baktanker.

Biokull får du kjøpt i vår nettbutikk

Relaterte artikler

Biokull og bokashi

«Alle» snakker om biokull. Og noen snakker om biokull og bokashi. Vi «lader» biokull med bokashivæske, og får spennende og e...

Lade biokull med bokasivæske i egen beholder

Å lade biokull med vinterens overskudd av bokashivæske gir stor fleksibilitet til våren.

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta,...