Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Dyrk med bokashi: Bønner

Bønner kan være så mangt – noen klatrer, andre ikke. Noen tåler å ha det forholdsvis kjølig, mens andre er veldig varmekjære. På noen spiser man hele belgen med umodne frø inni, mens på andre må man vente litt til frøene er nesten ferdig utviklet og deretter plukke dem ut. Som en bonus tilfører de jorda næring, så bønner er virkelig et must i kjøkkenhagen!

Mange sorter av bønner er glade i å ha det varmt, så litt avhengig av hvor du bor (eller om du eventuelt har et drivhus du kan dyrke bønnene i), så kan det være mest aktuelt å så bondebønner.

Såing

Bønner vokser veldig raskt uansett hvilken sort du velger. De egner seg derfor godt til å så direkte på vokseplassen så snart jorda har nådd en temperatur på ca 15ºC.

Vil du gi plantene et lite forsprang innendørs før du planter dem ut (de kan være utsatt for å bli spist opp av snegler når de er veldig små) er det supert å så ett og ett frø i hver sin dorullhylse eller ullpotte. Da kan du bare sette hylsene eller ullpottene rett ut i jorda senere, uten å forstyrre røttene.

Sår du bønnene direkte kan du så rundt 1. juni hvis du har varmekjære bønner, eller midtveis i mai hvis du sår bondebønner. Det er dog viktig at jorda ikke er for kald – da kan frøene rett og slett råtne – så vent til det har vært godt med sol og jorda kjennes behagelig ut.

Så gjerne bønnene i hjemmelaget såjord av gammel bokashijord. Har du kun kjøpejord med lite liv, kan du tilsette 2-4% bokashistrø i såjorda. Dekk frøene med 1-2 cm med jord.

Hold jorden lett fuktig mens plantene vokser seg større. Etter 2-3 uker kan du gi bønnene litt bokashivæske. Det er viktig å tynne ekstra godt ut i begynnelsen: 1:1000 er vår anbefaling.

Næring

Ettersom bønnene ikke trenger å stå så lenge inne hvis du forkultiverer den, vil du ikke rekke å gi dem så mye ekstra næring innendørs. Blir det dårlig vær så utplantingen må utsettes litt, kan du gi dem bokashivæske spedd ut 1:100 én gang i uka – men vent til plantene har 4-5 uker gamle først.

Utplanting

Frostfaren må være over før du planter ut. Jorda bør være ganske god og varm. Har du sådd bønnene i nedbrytbare potter, kan du bare sette pottene direkte i jorda på vokseplassen. Husk også å herde plantene før du planter dem ut, altså å gradvis venne dem til livet utendørs.

Gjør det gjerne litt ekstra behagelig for de varmekjære bønnene, for eksempel ved å beskytte dem med fiberduk eller å lage et minidrivhus til dem av en gammel plastflaske hvor du klipper vekk bunnen.

Har du et drivhus må du også gjerne ha bønnene der – husk bare på at noen type bønner er ivrige klatrere og kan godt bli et par meter lange monsterplanter! Da kan det fort bli i overkant fullt i drivhuset. ;)

Hvis du har sådd bønner som klatrer må du gi dem noe å klatre på. Pinner, stokker eller armeringsjern kan være fint – eller de kan klatre opp en snor eller på et espalier. Bønner som ikke klatrer kan fort bli litt topptunge når de begynner å utvikle belger, så gi dem gjerne en liten støttepinne eller fest dem opp mot et gjerde.

Gjødsling på vekstplassen

Røttene til bønnene går ikke så veldig dypt, så det er viktig å passe på å vanne godt nok i etableringsfasen. Samtidig trives ikke bønnene i jord som er kald og våt, så den bør være godt drenert. Løs jord med mye organisk materiale og litt ladet biokull er ideelt.

Sår eller planter du ut bønner i pallekarmer eller bed vil omtrent en halv bøtte ferdig fermentert bokashi være passe å blande inn per kvadratmeter jord.

Vann ukentlig med bokashivæske tynnet ut 1:100.

Potte i ull 12 stk
kr 153,00
Ugressduk av ull, 1m x 10m
kr 1 005,00
Snegletape i kobber 5m
kr 89,00
Biokull 10 liter
kr 249,00

Bønner er såkalte "nitrogenfiksere". Det vil si at de har et samarbeid med Rhizobium-bakterier som bor på røttene deres. De er synlige som bittesmås knoller, så du vil faktisk kunne se dem om du river opp en plante med rota – forutsatt at du ikke har gitt plantene dine masse nitrogengjødsel. Veldig enkelt forklart så forsyner Rhizobium-bakteriene seg med nitrogengass fra lufta, omdanner det til ammoniakk og gir det til planten i bytte mot energirike sukkerstoffer. Bønner ordner med andre ord mye av næringen de behøver på egenhånd! Du kan til og med bruke belgvekster til å gjødsle jorda for andre planter. Det kan være lurt å så bønner der du hadde noe spesielt næringskrevende i fjor, for eksempel.

For å hindre ugress rundt plantene dine samt holde på fuktigheten så du ikke må vanne så ofte, dekk alltid jorda. Du kan for eksempel bruke gressklipp eller en ullduk.

Når blir det mat?

Det kan ofte gå opp mot 3 måneder fra du sår til du får de første belgene, så innhøstingen skjer hovedsakelig til utpå sommeren og mot høsten.

Sjekk nøye når sorten du har valgt skal høstes! Skal den taes som umoden og grønn belg, eller skal du vente til frøene er nesten ferdig utviklet?

Du vil også kunne høste fra samme plante over tid. Så lenge de trives vil de ofte fortsette å danne belger sesongen gjennom.

Skadedyr

Varmekjære bønner som ikke har det varmt nok kan være veldig utsatt for snegleangrep. Plantene blir rett og slett stresset og svekket, noe sneglene åpenbart får med seg.

Den beste beskyttelsen er derfor forebyggende, ved å gi dem et varmt og godt voksested. Kobberteip kan også virke avskrekkende mot snegler.

// AS

Relaterte artikler

Bli litt mer selvforsynt i år

I 1979 ble en ganske betydelig mengde av den maten folk spiste produsert i private hager. Faktisk kom nesten 22% av frukt og grønt vi spiste derfra! Nå...