Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Verdens mest kortreiste gratisgjødsel?

Akkurat som mange andre dyr så er du en utmerket gjødselfabrikk, enten du vil det eller ei. Nyrene dine skiller nemlig ut et sted mellom 1 og 1,5 liter med super flytende nitrogenrik gjødsel i døgnet. Det er i grunn ganske fantastisk!

Vi snakker selvfølgelig om urin. Eller gullvann som det kalles på pent, når man har tynnet det ut med vann. Men hva er det egentlig i urin som er bra for planter? Er det ikke smittefarlig? Bakterier? Hva hvis du går på medisiner? Er det ikke ekkelt å helle tiss på ting jeg skal spise? Alt av kroppsvæsker er selvfølgelig kontroversielt – men det er ikke alltid at det er en god grunn til det. Vi skal gå gjennom og forklare alt dette, så heng med videre og bli klok… ;)

First things first

La oss begynne med hva urin egentlig er for noe. Selvfølgelig vet du hva urin er, men hvis du skal forklare hva det består av får du kanskje litt problemer likevel? Den første og største bestanddelen er vann, hele 95% faktisk. Men så er det også diverse avfallstoffer som kroppen vil bli kvitt. Noen organiske, andre uorganiske. Disse stoffene skilles ut fra blodet ditt, og jobben med å filtrere dem ut er det nyrene dine som gjør.

I løpet av et døgn skiller du ut 35-60 gram avfallsstoffer. Flesteparten er organiske og fulle av nitrogen. Det desidert viktigste av disse stoffene er urea, også kalt urinstoff. Urea dannes når proteiner brytes ned og forbrennes i kroppene våre. Vi tisser ut cirka 15-30g urea i døgnet.

Av uorganiske stoffer produserer vi blant annet natrium og klorid (til sammen cirka 10-15g i døgnet), i tillegg til litt kalium (0,2g), kalsium (0,2g), fosfater (1,3-3,7g) og sulfater (1,8-2,4g). Hvis du har satt deg litt inn i hva slags stoffer planter trenger for å vokse, ser du nok allerede mye du gjenkjenner fra gjødselen du kan få kjøpt. Og ser vi på alle disse stoffene i sammenheng, ser vi at urin – eller gullvann – i praksis inneholder mye av det samme som et gjennomsnittlig gjødselprodukt til hagen. Du er altså en utmerket produsent av nitrogengjødsel, med litt fosfor og kalium attåt.

Er urin sterilt? Eller er det smittefarlig?

Svaret er både nei og nei. Det er en myte at urin er sterilt. Faktisk har man funnet et hundretalls ulike bakterier i urin, men hvor mange du har totalt vil variere veldig. Heldigvis er ikke dette bakterier vi trenger å bekymre oss for (med mindre du har pådratt deg en urinveisinfeksjon) – og de opptrer i svært små mengder. Så nei, urin er ikke sterilt, men det inneholder få bakterier, og de fleste av dem er naturlig forekommende og helt nødvendige for at kroppen din skal kunne fungere normalt.

Det er derfor veldig liten risiko forbundet med å bruke urin som gjødsel. Selv hvis det skulle være patogene (altså smittefarlige) bakterier i urinen din så vil de fleste av dem ikke overleve særlig lenge ute i “friluft”. De patogene bakteriene som oftest skaper problemer er tarmbakterier på avveie. Men de er jo tilpasset et liv i en beskyttet og hyggelig temperert tarm – ikke ute på egenhånd i hagen.

Veldig kort oppsummert: Få bakterier i utgangspunktet > få av disse er problematiske > få av disse igjen overlever utenfor kroppen.

Hva hvis man går på medisiner?

Det har ikke blitt påvist problemer med at medisinrester følger med i urinen for så å påvirke jorda eller plantene. Dessuten vil eventuelle reststoffer brytes veldig raskt ned så snart de havner i jorda. Er du midt i en heftig antibiotikakur kan du nok pause gullvannproduksjonen litt, da det i forsøk er blitt påvist antibiotikarester i hestemøkk i 1-3 dager etter behandling. Ikke direkte overførbart til menneskeurin akkurat, men da er du i alle fall på den helt sikre siden (og du produserer såpass mye urin at du strengt tatt ikke behøver å gjødsle med alt..!).

Men, én ting kan du være litt forsiktig med, og det er veldig salt mat. Får du i deg mye salt, vil også urinen din bli salt, og det er som kjent potensielt problematisk både for plantene dine og for mikrolivet i jorda.

La oss si jeg er overbevist – hvordan gjør jeg dette?

Tynn alltid ut urinen med vann. 1:10 er en vanlig anbefaling og det fungerer fint til planter som skal produsere mye, slik som diverse grønnsaker. Det vil altså si én liter urin blandet med ti liter vann. Til mindre nitrogenkrevende vekster kan du godt tynne det ut litt til, et sted mellom 1:20 og 1:50 for eksempel.

Du kan gjerne bruke cirka 1-2 liter urin per kvadratmeter i året. Eller altså 10-20 liter gullvann (hvis det er vannet ut til 1:10). Nøyaktig hvor mye du bør bruke avhenger av hva annet du eventuelt gjødsler med, hvor næringsrik jorda er i utgangspunktet, samt de ulike plantenes behov. Lær dem å kjenne og følg med hvis de begynner å vise noen tegn på mangler eller mistrivsel. Næringsstoffene i urin er vannoppløselige, som betyr at de er veldig lett tilgjengelige for plantene. Gir du en plante litt gullvann ser du effekten raskt! Det er derfor en helt super førstehjelp til planter som har begynt å vise tegn på nitrogenmangel – som regel i form av gule, lyse blader.

Bruker du gullvann på grønnsaker anbefales det at du stopper bruken cirka 4 uker før du skal høste dem. Ikke fordi det er farlig, men fordi at da er du helt garantert at selv med virkelig maks uflaks på medisin- eller bakteriefronten så er du godt innenfor hva som er trygt likevel.

Husk også på at når du gir plantene dine masse lett opptakelig nitrogen, så fører det til kraftig vegetativ vekst. Alt det grønne og myke vokser! Det betyr at gullvann er helt supert om våren og sommeren, men at vi bør slutte med det utover sensommeren og høsten, i alle fall til flerårige planter. Unge og skjøre skudd er mye mer utsatt for frostskader. Så de samme anbefalingene gjelder for gullvann som for annet nitrogenrikt gjødsel.

Er det fortsatt litt ekkelt?

Kroppsvæsker er ikke så stas. For noen vil det aldri være aktuelt å helle gullvann i pallekarmene, og det er helt greit! Selvom det var helt normalt å gjødsle med urin “i gamle dager”, så er det for de fleste av oss utvilsomt en mental omstilling. Men kanskje du kan bruke litt av gratis-gjødselen du produserer likevel, ved å ta en liten omvei?

Du kan for eksempel vanne et stykke plen med gullvann. For det første får du veldig vakker plen, og for det andre kan du bruke alt gressklippet (som også er rikt på nitrogen) som jorddekke. Mindre ugress, mer næring – og ikke noe tiss i nærheten av grønnsakene dine. Eller kanskje du har et brenneslehjørne i hagen? Kjør på med gullvann så neslene fyker i været, og så kan du lage neslevann eller fermentere dem etterpå. Helt super gjødsel og jordforbedring til kjøkkenhagen det også!

Det aller enkleste er å bare bruke gullvannet på prydvekster. Ikke noe ekstra arbeid – og lykkelig hekk, plen og blomsterbed helt gratis.

Husk også på at gullvann i høyeste grad er ferskvare. Bruk det med en gang! Lar du det stå noen dager, DA blir det faktisk litt ekkelt. Siden urin er så næringsrikt gir det nemlig fin grobunn for andre bakterier hvis det skulle bli stående ubrukt.

// AS

Relaterte artikler

Microferm: mindre lukt av neslegjødsel

Brenneslevann er effektiv gjødsel. Men det stinker! Nå kan du redusere lukt og maksimere effekt ved å fermentere neslevannet med Microferm: b...

Lag svart gull med bokashi-Loop

Jeg lager svart gull på badet ved hjelp av biokull, bokashimikrober og Loop. Dette er en suveren måte å produsere mer eget gjødsel som ...

Bokashi av ugress

Ugress som for eksempel brennesle, valurt og løvetann kan enkelt bli til næringsrik gjødsel for plantene dine ved hjelp av bokashi. Samle ug...