Hele BokashiNorge - Dana fra Åndalsnes

I dag besøker vi Dana som har en stor urtehage med vakker utsikt til vill natur i Åndalsnes. Dana har drevet med bokashi i mange år og vi synes det er gøy å høre om hennes erfaringer fra urtedyrkingen. 

Dana fra Åndalsnes

Hvor lenge har du holdt på med bokashi? 

Jeg begynte med bokashi for rundt fem år siden. 

Hvordan oppdaget du bokashi?

Jeg trenger mye næringsrik jord, fordi jeg dyrker mange forskjellige vekster. Samtidig dyrker jeg på en økologisk måte, altså uten sprøytemidler og kunstig gjødsel. Vanlig kompostering med hageavfall tar så lang tid at jeg til slutt begynte å søke på internett etter andre, raskere alternativer. Så oppdaget jeg bokashi og tenkte med en gang at dette er noe for meg. 

Din motivasjon for å begynne med bokashi?

Det var sikkert min utålmodighet :) Det var høst og om vinteren skjer nesten ingenting i vanlig kompost. Jeg trengte jorda med en gang fordi jeg ville overvintre en del av tomatplantene mine.

Din motivasjon for å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?

Det som jeg liker med bokashi er at det absolutt ikke er vanskelig å få til. Jeg elsker å gjenbruke ting og det å lage perfekt miljøvennlig jord fra matavfall synes jeg er helt rått! Som bonus får du bokashivæske som har flere bruksområder, men jeg bruker den som gjødsel.

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?

Jeg dyrker store mengder av ringblomst som jeg bruker til ringblomstsalve. Og selvfølgelig basilikum, estragon, løpstikke, persille og dill som er viktige urter i mine urtesalter. Det er også en del grønnsaker som jeg dyrker: Chilli og hvitløk til chillisalt – og persillerot, gulrot, purreløk og sellerirot til grønnsakssalt. Jeg ser stor forskjell på plantene som vokser i bed uten bokashijord (på åkeren min hvor jeg dyrker vekster som jeg bruker i urteproduktene mine) og de plantene til privat bruk i hagen min som har bokashijord. Bedene med bokashijord bugner!

Nyttige produkter til hagen din:

Din beste bokashi-historie?

Jeg er veldig overrasket hvor store og fine ugress blir i bokashijord! Det er jo en del ville vekster som har mange helende egenskaper og som jeg bruker i urteteen og urtesalvene mine. Sårhelende groblad, antibakteriell ryllik, hormonbalanserende rødkløver – alle disse vidunderlige urtene som jeg ellers plukker ute i naturen, har kommet til urtebedene mine og er enorme! Og jeg lar dem vokse seg store. Men det er sikker mange som tenker at jeg enten er en veldig lat gartner eller helt gal, fordi det ser ut som jeg dyrker ugress!

Ditt beste bokashitips/triks?

Bruk bokashi på alle vekster, også på de som sies at ikke trenger så næringsrik jord. Jeg hadde enorme bunter med persille og basilikum i fjor i hagen min og veldig god avling gulrøtter som sto i bokashijord. 

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det? 

Det eneste som jeg har opplevd som utfordring var når jeg var for sliten til å grave bokashien skikkelig ned i bedet. Lukten fristet fugler som begynte å grave den opp fra jorda. Men så lenge du graver det fermenterte matavfallet ordentlig ned, så går det helt fint.

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi? 

At det absolutt er verdt å prøve!

Hvordan ser din jordfabrikk ut? 

Jeg har et dyrkningsareal på garasjetaket vårt – det står 10 pallekarmer der og hver av dem er en liten jordfabrikk. Jeg prøver å dyrke noe året rundt. Så snart en vekst er høstet, graver jeg ned en ny runde av bokashi og fortsetter med en ny omgang. Slik kan jeg høste 2-3 ganger fra samme pallekarm.

Annet du vil dele? 

Er du lei at urtene du kjøper er halvdøde allerede på butikkhylla? Begynn å dyrke dem selv! Det er mye enklere enn du tror og du blir skikkelig overrasket hvor kraftige, smakfulle og velduftende urtene kan bli. Skaff deg bokashi og følg meg på Instagram eller Facebook, hvor jeg deler mange nyttige tips og inspirasjon om dyrking av urter og deres foredling.

Følg Dana her: 

IG: @danas.no

Facebook: @danasmarkedshage

Blogg/Nettside: www.danas.no

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Anne-Thea fra Lillehammer

Vi besøker i dag Anne-Thea i Lillehammer og hennes frodige hage og drivhus. Nå skal hun fortelle oss sin bokashi-historie. 

Hele BokashiNorge - Tina fra Austevoll på Vestlandet

På det forblåste Vestlandet, litt sør for Bergen, finner vi Austevoll kommune. I det lille tettstedet Bakkasund holder Tina Grindheim til. Hu...

Hele BokashiNorge - Morten fra Hommelvik

Vi tar turen til Morten Skogly fra Hommelvik i dag. Morten er en dreven gartner som elsker kompost og hage. Han holder ofte kurs i kompostering og dyrking for s...