Når får du -15% på alle Bokashi Eko enkeltbøtter. Tilbudet gjelder t.o.m 12. juni, eller så langt lageret rekker.

Hele BokashiNorge - Morten fra Hommelvik

Vi tar turen til Morten Skogly fra Hommelvik i dag. Morten er en dreven gartner som elsker kompost og hage. Han holder ofte kurs i kompostering og dyrking for små og store i Trondheimsområdet. Nå får vi høre hans tanker om å kompostere med bokashi! 

Morten fra Hommelvik

Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
Jeg begynte med bokashi rundt 2016, så det begynner jo å bli noen år nå.

Hvordan oppdaget du bokashi?
Jeg holder kurs i varmkompostering, der jeg også snakker om andre metoder for komposteringer, inkludert bokashi. Jeg skulle holde et foredrag der jeg gikk litt mer i dybden på en rekke kompostmetoder og da fant jeg flere interessante fortrinn ved bokashimetoden og ville lære mer.

Din motivasjon til å begynne med bokashi?
For det første miljøaspektet. Matavfallet er en ressurs, ikke søppel. Men mest fordi jeg er en anelse hagegal, og trenger all den næringen jeg kan få tak i til plantene mine. Jeg er spesielt glad i å dyrke chili, som er en ganske næringskrevende plante.

Din motivasjon til å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?
Det er enkelt, spesielt i sommerhalvåret. Og om vinteren slipper jeg å gå ut til varmkomposten så ofte.

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?
Egentlig alt. Jeg pleier å legge komposten rundt etablerte planter, flere ganger i løpet av sesongen. Men generelt er jeg glad i flerårige vekster, som bær og frukttrær, chili (som faktisk er flerårig), rabarbra og urter. I fjor ble jeg også selvforsynt med hvitløk, som sammen med chili er et must i matlagingen her i huset.

Din beste bokashihistorie? 
Jeg har et eksperiment på gang som jeg tar med når jeg holder kurs. Det er en bøtte med fermentert matavfall som har stått i snart tre år. Folk får litt bakoversveis når jeg tar av lokket og de ser f. eks. brødskiver med bokashistrø på, som ser helt feilfrie ut. De er fremdeles myke, ser ut som de er har kommet rett fra matbutikken.

Dette trenger du for å gjøre Bokashi:

Ditt beste bokashitips/triks?
Det er vel ikke noe grensesprengende triks, men jeg liker best å ha en dedikert jordfabrikk med luke nederst, der jeg kan forsyne jeg av modnet kompost istedenfor å grave ned matavfallet direkte i bedene. Jeg syns det er mest praktisk. Da kan jeg hente kompost når jeg trenger og legge rundt plantene. Da lar jeg regnet og meitemarken ta seg av gjødslinga over tid. Ved å legge kompost på toppen kveler jeg også ugressfrøene. Det lokker også opp meitemarken. Den kommer opp, henter kompost, og går ned og bæsjer den ute nede der røttene er, og lager også fine kanaler i jorda som planten kan sende røttene sine ned i.

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det?
Hehe, i begynnelsen brukte jeg en hjemmelagd løsning uten tappekran, og da jeg tømte ut innholdet luktet det ganske forferdelig. Men så kjøpte jeg bøtter med tappekran, og da ble det mye bedre. Ellers er det litt vinterproblematikk man må finne ut av. Det er ikke helt lett å blande inn jord midtvinters med mindre man har sørget for å lage et lite lager av frostfri jord. Vann fryser. Når jeg holder kurs forteller jeg om ganske mange forskjellige løsninger for å løse dette. Jeg har heldigvis ikke opplevd problemer med rotter/grevling, men det er noe man bør tenke på. Det er viktig å være en god nabo, spesielt dersom man bor urbant. Lage seg en solid jordfabrikk dersom man har rotter i nabolaget.

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
Ta gjerne et kurs først, eller ta en tur innom nettsidene til Bokashi Norge. Bokashi er veldig lett, og mye billigere å komme i gang med enn varmkompost, men det er lurt å lese seg litt opp på tips og triks. For eksempel å ikke ha i matavfall som er veldig vått.

Hvordan ser din jordfabrikk ut?

Jeg har kjøpt mine bøtter fra Bokashi Norge og som jordfabrikk har jeg en ganske stor kaldkompostbinge fra Jula. Jeg har også hatt innendørs jordfabrikk, en 70 liters plastbalje fra Ikea. Innendørs er definitivt raskest. Der var det meste av matavfallet brutt ned på 2-3 uker. Utendørs varierer det en del basert på temperatur, men i sommerhalvåret kanskje 3-6 uker. Det går tregest på tidlig vår og sein høst.

Følg Morten her:

IG: @mskogly

Facebook: @SkoglyKompostogFlisespikkeri

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Veronika fra Telemark

I dag besøker vi Veronika Jensen Simonsen, som er mor til 3 barn, opptatt av miljø og bærekraftig livsstil og veldig glad i alt som gror, sp...

Hele BokashiNorge - Terese fra Hallingdal

I dag besøker vi Terese fra Hallingdal. Terese bor i ei lita bygd som heter Vats, i Ål kommune. Her har hun en kjøkkenhage hun har drevet me...

Hele BokashiNorge - Dana fra Åndalsnes

I dag besøker vi Dana som har en stor urtehage med vakker utsikt til vill natur i Åndalsnes. Dana har drevet med bokashi i mange år og vi syn...