Hele BokashiNorge - Renathe fra Stavanger

I Stavanger bor Renathe Mitchell i en leilighet som viser seg å være en grønn oase i nabolaget. Frodige planter krever god jord, og det lager Renathe selv ved å kompostere med bokashi metoden. Vi besøker henne for å lære mer om hennes erfaringer rundt det å bruke bokashi både i leilighet og i en kolonihage.

Renathe fra Stavanger

Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
Jeg har holdt på med bokashi i over 4 år.

Hvordan oppdaget du bokashi?
Bokashi leste jeg først om på bloggen til Sara Bäckmo, «Skillnadens trädgård.» Deretter kjøpte jeg bokashiboken og leste meg opp. Jeg ønsket meg bokashibøtter til bursdagen for 4 år siden, og har drevet med det siden.

Din motivasjon til å begynne med bokashi?
Min motivasjon var å kunne bruke matavfallet vårt i hagene våre. Vi bor i en leilighet i 4. etasje med to balkonger, noe som gjorde det vanskelig å bruke tradisjonelle komposteringsmetoder. Bokashi har gjort det mulig for oss å kunne bruke alt matavfall i hagen, men kompostjorden rekker også til krukkene våre på balkongene.

Din motivasjon til å fortsette med bokashi, dette har kanskje endret seg?
Min motivasjon er fortsatt den samme. Mer motivasjon har jeg også fått etter å ha sett hvor stor forskjell bokashi kan gi på veksten og livet i jorda. Jeg kommer aldri til å slutte!

Hva elsker du spesielt å dyrke i bokashijord?
Jeg bruker bokashijord overalt, men jeg må si at tomatene og hvitløken stråler skikkelig når den får stå i bokashijord.

Din beste bokashihistorie? 
Det må nok være fra første året jeg dyrket med bokashijord. Da markerte jeg hvor jeg hadde gravd ned bokashi i et bedd på høsten. Jeg gravde kun ned en liten plass. Om våren når jeg skulle luke var det ikke vanskelig å se hvor jeg hadde gravd ned matavfallet mitt høsten før. Jeg har aldri sett så mye meitemark på én plass før!

Ditt beste bokashitips/triks?
Å dyrke med bokashi i innglasset balkong/ drivhus. Jeg var spent første gang jeg prøvde, men det funket utmerket! Jeg hadde oppi noen meitemark også. Jeg planter også grønnsaker rett etter at jeg har gravd ned bokashien, og det går helt fint hos meg.

Alt du trenger for å gjøre bokashi:

Har du noen ganger utfordringer med bokashi og hvordan løser du evt. det?
Jeg har prøvd forskjellige bøtter fra andre leverandører, og da har jeg hatt problemer med at noen av dem lekker der hvor en tapper ut væske. Det lukter ikke godt! 

Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
Det er mye enklere enn det høres ut som. Det er heller ikke krise om bøtta av en eller annen grunn ikke får stått lenge nok eller blir stående lenger enn 2 uker før du tømmer den. Om du er ny i dyrking, begynn i det små med ting du vet du liker og spiser mye av. For min del var det salat, agurk og tomater. 

Hvordan ser din jordfabrikk ut?
I Stavanger har vi som regel ganske så milde vintre. Jeg graver derfor ned bokashi hele året. Jeg har hatt jordfabrikk noen ganger. Da har jeg brukt store kasser fra IKEA med lokk. Den siste tok cirka en måned før alt var omdannet til jord, slik at jeg ikke lenger kunne se noe matavfall.

Annet du vil dele?
Prøv bokashivæske på stueplanter (husk å blande ut 1:100)! Jeg bruker også bokashijord på stueplantene mine.

Følg Renathe her:
@planteoasen

@renathemitchell

 

Relaterte artikler

Hele BokashiNorge - Terese fra Hallingdal

I dag besøker vi Terese fra Hallingdal. Terese bor i ei lita bygd som heter Vats, i Ål kommune. Her har hun en kjøkkenhage hun har drevet me...

Hele BokashiNorge - Dana fra Åndalsnes

I dag besøker vi Dana som har en stor urtehage med vakker utsikt til vill natur i Åndalsnes. Dana har drevet med bokashi i mange år og vi syn...

Hele BokashiNorge - Iris på Svalbard

I dag tar vi en digital reise til en "tropisk" hage på Svalbard. Iris Dahle Bjørkmann driver hotellet Polarriggen som hennes mor startet på S...