Jordfabrikk på balkongen og i bakgården

Når en bøtte med bokashi har stått innendørs og fermentert i minst to uker, skal innholdet i bøtta i kontakt med jord for å bli til jord. Men hvordan bør du løse dette hvis du dyrker på balkong? Eller i en bakgård med stein eller asfaltdekke?

Dyrker du på stein eller asfalt, bruker du kanskje likevel pallekarmer – eller kanskje noen store krukker, murerbøtter eller lignende. Disse kan du gjerne bruke til å lage jordfabrikk i! Bruker du pallekarmer, sett 2-3 stykker oppå hverandre. Legg et par cm jord nederst i karmen og tøm ferdig fermentert bokashi oppi. Hell så oppi cirka like mye jord som bokashi og bland det helst godt sammen.

TIPS: Blandingen er ikke nødvendig for at omdanningen skal skje, så hvis du av ulike årsaker sliter med å grave så kan du droppe dette steget – men jo bedre du blander bokashien med jord, jo raskere vil omdanningen gå. Jo bedre vi fordeler jordbakteriene i matavfallet, jo flere steder kan de begynne å jobbe.

Legg til slutt 10-15 cm jord på toppen. Da unngår du lukt og skadedyr. Du kan også dekke over pallekarmer med kyllingnetting eller kompostrist for eksempel, hvis du ønsker det.

Neste gang du har en ny bøtte med ferdig fermentert bokashi, graver du unna de øverste 10-15 cm, blander inn den nye bokashien med resten av innholdet i jordfabrikken, og så legger du 10-15 cm med jord tilbake. Og slik kan du holde det gående til det er helt fullt. Underveis kan du selvfølgelig også ta ut ferdig omdannet bokashi og fylle på med bokashijord der du behøver det.

TIPS: I motsetning til bokashibøtta, skal ikke jordfabrikken være lufttett. Det kan hende du behøver å legge noen planker over for å hindre for mye regn å komme oppi jordfabrikken din, men det kommer an på hvor godt underlaget drenerer. Jorda i jordfabrikken skal helst bare være lett fuktig for at omdanningen skal gå optimalt.

Du kan fortsette å legge i bokashi og jord i jordfabrikken din vinteren gjennom hvis du ønsker det. Det vil ikke skje noen omdanning når jorden er frosset, men alt kommer i gang av seg selv igjen når temperaturene stiger om våren. Blir det litt fullt, kan du kanskje sette på en ny pallekarm øverst og bygge den litt opp i høyden?

jordfabrikk balkong 1.jpg

Jordfabrikk på balkong

På en liten balkong med for liten plass til pallekarmer, kan du lage jordfabrikk i en murerbalje eller en plastkasse, for eksempel. Den bør minimum romme 30 liter, så får du plass til 15 liter bokashi + 15 liter jord. Hvis du vil ha tett bunn på jordfabrikken din (og det kan jo ofte være det mest praktiske på en balkong), legger du bare et par cm med biokull i bunnen for å absorbere overskuddsvæske. Kullet blander du bare inn i jorda når alt er ferdig omdannet – det er veldig positivt for mikrolivet!

Legg litt jord oppå biokullet, og så har du i 50/50 bokashi og jord godt blandet sammen. Dekk til slutt med jord på toppen. Også her kan du gjerne dekke midlertidig med netting eller noe lignende hvis du er bekymret for skadedyr eller du har et nysgjerrig kjæledyr.

En kasse med bunn som står ute bør alltid ha beskyttelse mot nedbør. Hvis du kjøper en plastkasse, følger det kanskje med et lokk? Legg noen planker eller pinner mellom kassen og lokket, og en litt tung stein oppå der igjen, så får du en passe glipe hvor kondens kan slippe ut og luft kan slippe inn. Steinen sørger for at lokket ikke blåser over til naboen.

Et annet alternativ er å lage jord inne – det går også helt fint! Eventuelt kan du lage jord inne om vinteren, og ute om sommeren. Her er våre beste bokashi vintertips hvis du ønsker å holde på hele året gjennom.

//AS

Relaterte artikler

Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?

Med bokashi kan du kompostere matavfall i en plastkasse eller bøtte, i pallekarmer, i en kompostbinge eller ved å grave fermentert matavfall rett i...

Jordfabrikk inne eller ute

Bokashi er en tre-trinns-rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs og på det tre...

For vått i jordfabrikken!

Blir det for vått i jordfabrikken, stopper komposteringen opp, og bokashien blir ikke jord. Hva gjør du da?