Matavfall - en viktig ressurs

Visste du at matavfallet ditt kan bli næringsrik jord? Og at du kan enkelt kan lage denne jorden selv? Det er verken vanskelig eller plasskrevende – bare veldig gøy!

Matavfall er ikke avfall, men en viktig ressurs. Dersom du leverer matavfallet til gjenvinning kan matavfallet til slutt ende opp som biogass eller biogjødsel. Men i noen kommuner skjer det ingen kildesortering av avfallet og matavfallet ender opp til forbrenning – det hele kommer an på ditt renovasjonsselskap.

Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. Det kan være for eksempel rester av frukt, grønt, kjøtt, eggeskall, brød og fisk. Og i alt dette ligger det en hel del ressurser som du lett kan utnytte i hage, kjøkkenhage, blomsterbed og potter ved at man komposterer matavfallet.

Vi i Bokashi Norge tror at alle trenger litt jord eller gjødsel innimellom. Enten det dreier seg om jord og gjødsel til inneplanter eller større hageprosjekter. Og hva er vel bedre enn å utnytte matavfallsressursen du har hjemme til å bli næringsrik jord? Det er så enkelt, og vi lover at alle kan klare det!

Komposteringsmetoden av matavfall vi mener passer for alle heter Bokashi og er beskrevet mer i detalj lenger ned.

Så da håper vi at du tar utfordringen i å lage jord av matavfallet ditt? 


Oppskrift på næringsrik jord til hagen:

Steg 1 - På kjøkkenet
Du samler opp dagens matavfall og legger det lagvis i Bokashibøtta med bokashistrø en gang om dagen. Gjentas til bøtta er full. Siden det er et tett lokk, vil ikke dette lukte når det står under benken.

Steg 2 - Fermentere
Når bøtta er full skal den stå innendørs i 14 dager i romtemperatur for første del av omdanningen som kalles fermentering. Det er en melkesyre-prosess som foregår uten luft.

Steg 3 - kontakt med jord
Etter 14 dager, graver vi innholdet ned i jord enten direkte i bed, i pallekarmer eller potter . Nå kan det gå så kjapt som bare fire uker før matavfallet er fullstendig nedbrutt.

Ferdig
Bruk jorden til dine potteplanter eller grønnsaksvekster. Bonusen er at du får en veldig næringsrik bokashi-væske også, som er super flytende næring.


I disse startpakkene finner du alt du trenger for å begynne med Bokashi kjøkkenkompostering:

Relaterte artikler

Bokashi i byen

Bokashi kjøkkenkompost lukter ikke vondt, tar liten plass, og omdanningen til jord går raskt. Bokashi passer fint for deg som bor i byen.

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...

Hva er Bokashi?

Bokashi er enkel og smart kjøkkenkompostering som omdanner matavfall til næringsrik jord og gjødsel på noen uker. Bokashi er lettvint,...