Både jorden og planterester som ligger på bakken kan inneholde sporer som venter på å bli spredt videre, så det er best å tilføre mikrober her også. Ofte er det størst risiko for infeksjoner når det blir høy luftfuktighet eller regn etter en tørkeperiode. Microferm er ikke giftig på noen måte, men inneholder i stedet Effektive Mikroorganismer som støtter opp under plantenes naturlige forsvarsverk. Når frukttrærne har en sterk bestand av gode mikroorganismer, blir det betydelig vanskeligere for uønskede organismer å etablere seg.
VIPS: Varsling Innen PlanteSkadegjørere
NIBIO og Norsk Landbruksrådgiving har utviklet en tjeneste som kalles VIPS. Der registreres det angrep av skadegjørere, samtidig som du finner varsler basert på værprognoser fra Meteorologisk institutt: www.vips-landbruk.no
Her kan du finne nyttig informasjon om når det er forventet høy risiko de nærmeste dagene, for eksempel av potettørråte, epleskurv eller kålflue. Meldes det for eksempel rødt for skurv til uken, er det lurt å spraye epletrærne med Microferm nå!
Overvintrende sykdommer
Flere soppsykdommer overvintrer i gammelt løv på bakken, og når det regner til våren igjen kan vannspruten spre soppen videre. Sporene kastes noen millimeter opp i lufta, for så å løftes videre av vinden. På denne måten kan sykdommene bli værende i hagen din fra år til år, og de kan spre seg svært raskt i perioder med mye vannsprut. Vi vanner derfor jorda rundt frukttrærne med Microferm. Spesielt er dette viktig å gjøre grundig hver høst for å minske smittetrykket i hagen vår. Rak gjerne opp løvet og fermenter det også.
//AS