I juli måned sender vi kun varer på torsdager. God sommer!

Slik bruker du Microferm: Rengjør, forebygg og fermenter!

Microferm, EM-1 (Effektive mikroorganismer) i flytende form, kan brukes til så mangt. I det siste har jeg brukt det både til vasking, forebygging av plantesykdommer og fermentering av hageavfall.

Rengjøring

Først vasket jeg ut av avfallsdunkene våre. Samme hvor flink jeg er til å skylle ut av det jeg kaster synes jeg alltid det sitter igjen litt lukt etter sommeren. Fordi Microferm er ganske sur, sørger den for en rask endring i pHen oppi dunken – og det dreper bakteriene som skaper lukten. Resultatet blir bedre jo raskere endringen skjer, så jeg tynner ut mye mindre enn jeg gjør til bruk på for eksempel planter og jord. 1:10 er riktig blandingsforhold for desinfisering. Til litt mindre skitne ting kan du godt tynne det ut mer. Jeg bruker bare en klut og vasker over dunkene. Hvis de er veldig skitne må du kanskje skylle av dem til slutt, men det beste er å la de Effektive Mikroorganismene få fortsette å virke. De tar nemlig plassen til uønskede bakterier i lang tid fremover slik at de ikke får etablert seg. Husk også på å ikke bruke vann som er varmere enn 35ºC for da tar du livet av mikroorganismene.

Etter å ha tatt avfallsdunkene var det mitt stadig voksende lager med brukte plastpotter som stod for tur. Det er aldri for tidlig å forberede en ny sesong, så jeg prøver å ligge godt foran skjema med vasking og rydding av potter. Da er de alltid klare når jeg brått behøver dem. Jeg blandet ut 5 dl Microferm i en 10-liters bøtte, som tilsvarer et blandingsforhold på 1:20. Så vasket jeg ut av pottene med en oppvaskbørste som har blitt pensjonert fra kjøkkenet, og satte dem til tørk.

Fermentere hageavfall

Og hva gjør man så med 10 liter forholdsvis sterk Microfermblanding? Tynner den ut og bruker den videre! For eksempel kan man fermentere hageavfall. Jeg lagde meg et par sekker. Oppi sekkene kan du ha både gress, løv og kvist. Spray med Microferm uttynnet til ca 2 dl per 10 liter vann. Ettersom kvister er tyngre fordøyelig for mikrobene enn det matavfall pleier å være, bør en sekk med hageavfall stå og fermentere lenger enn det matavfallet behøver. Derfor er det lurt å tilsette litt skjellsand. Når du tilsetter langtidsoppløselig kalk sørger du nemlig for at ikke pH-verdien synker for lavt utover i fermenteringsprosessen. Microferm skal riktignok være forholdsvis surt, men hvis pH-verdien blir for lav vil de Effektive Mikroorganismene til slutt dø. Da kan hageavfall begynne å råtne i stedet for å fermentere ferdig. Har du i tillegg oppi litt biokull for å absorbere overskuddsvæske, ligger alt til rette for gode resultater.

Kortfattet blir oppskriften da altså: Sekk + Microferm + Skjellsand + Biokull. Bland godt og la stå i cirka 8 uker. Så snart hageavfallet er ferdig fermentert, skal jeg tømme sekkene oppi nye pallekarmer jeg planlegger å bygge før vinteren, slik at jeg får begynt å bygge god jord til våren. Så gjenstår det bare å se om det er hageavfallet eller pallekarmene som blir klare først!

Forebygge sykdom

Jeg har også sprayet diverse grønnsaker, bærbuskene og frukttrærne mine (med Microferm tynnet ut 1:1000). I fjor ble spesielt gresskarplantene mine hardt rammet av meldugg. Til slutt var bladene helt hvite, så jeg har gått inn for grundig forebyggende behandling i år. Muggsoppen får ikke plass til å etablere seg hvis jeg er flink til å passe på at bladene allerede er dekket med Effektive Mikroorganismer. Så langt, så vel! Jeg har også sprayet litt på jorden i drivhuspottene for å styrke jorda der, både til de etablerte plantene og på nylig sådde frø. Microferm har en oppbyggende effekt på de naturlig jordlevende bakteriene og jeg vil at grønnsakene mine skal gå høsten i møte på best mulig måte. 

Og skulle du ha enda litt Microfermblanding igjen etter alt dette, kan du bare bruke det til å vanne med.

Relaterte artikler

Hva er Microferm?

Microferm er bokashi-mikrober rett i hagen! Uten å gå veien om bokashibøtta først. Produktet består av aktivert EM-1 (Effektive ...

Microferm mot skadesopp

Vi fikk gråskimmel på drivhustomatene! Kan bokashimikrober hjelpe? Gartner og gartneribestyrer i Ila fengsel, Benny Nielsen, har mye erfaring med pr...

Lag bokashi av hageavfallet

Vi HAR ingen hagekompost, vi. Det er helt sant. Enda vi har en ganske stor kjøkkenhage og like mye avskjær og planterester som alle andre. Vi synes...