Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Hvor mye biokull trenger du?

Et spørsmål som går igjen når vi snakker om biokull, er hvor mye man skal bruke. Hvor mye biokull må man ha i en pallekarm? Eller hvor mye biokull trenger man per m² med plen?

Tenk ikke på biokull som en oppskrift du strengt må følge, men heller som annen jordforbedring. Du må for eksempel ikke grave ned nøyaktig én bøtte bokashi per pallekarm for at det skal bli "riktig". I stedet bygger du jo opp jorda litt etter litt. Noe i år, noe neste år, noe året deretter.

Vi kan tilføre biokull på samme måte. Litt etter litt – etterhvert som du får ladet det med bokashivæske, neslevann, gullvann, eller hva du nå har for hånden. Sakte men sikkert gjør du jorda di stadig mer motstandsdyktig mot både flom og tørke, samtidig som du bygger opp en slags underjordisk næringsbank som både plantene og mikrolivet får masse glede av.

Det fantastiske med biokull er at det i praksis ikke brytes ned (det tar flere hundre år). Altså har den innsatsen du legger i å tilføre biokull god effekt så lenge du lever, og vel så det.

Stefan Sundström sier det så fint i boken sin Stefans lille svarte at "biokull fungerer som mikrobenes korallrev". Etterhvert som vi tilfører mer kull, utvider vi liksom dette korallrevet. Revet må ikke være av en bestemt størrelse for at det skal "virke". Litt er bedre enn ingenting, og blir det litt mer hvert år er det supert. Vi tar det vi har, og bygger opp jorda over tid.

Som et slags overordnet mål, eller hvis du mot formodning skulle ha mye ferdig ladet biokull liggende klart, så kan vi bruke Terra Preta-jorda i Amazonas som referanse. Terra preta ("svart jord" på portugisisk) er en type spesielt mørk jord som finnes i Amazonasbekkenet. Den er menneskeskapt og inneholder store mengder kull – og er dermed svært fruktbar og har et meget høyt innhold av mikroorganismer. Denne jorda inneholder opp mot 9% kull.

Én pallekarm rommer cirka 200 liter jord. 9% av dette vil da være rundt 18 liter biokull. Det er ganske mye, og vil ta litt tid å bygge opp for den gjennomsnittlige hobbydyrkeren.

Samtidig trenger du ikke å være bekymret for at det blir for mye kull med det første. På grønne tak må jorda kunne holde på mye væske uten å bli for tung, og når man planter trær i krevende bymiljøer er det også ekstremt viktig at jorda holder på nok vann og næring. I slike tilfeller brukes det gjerne opp mot 20% kull i jorda.

Råd for bruk av kull i plen er vanskeligere, med mindre du blander inn kullet i jorda før plenen anlegges. For mange av oss vil det være mest aktuelt å rake kullet utover i en allerede etablert plen. Vårt råd er derfor: Rak eller bland inn litt her og litt der når du har mulighet. Prioriter gjerne den jorda som er mest utsatt for tørke eller oversvømmelse. Bruk den tiden det tar, det blir veldig bra til slutt!

// AS

Relaterte artikler

Alt du trenger å vite om biokull

Biokull er pyrolysert biomasse som blant annet kan brukes i bokashibøtta for å redusere fukt/lukt – og som jordforbedring!  

Den beste bokashien har kull i seg

Det er kanskje en ganske bastant påstand, men det er faktisk helt sant: Alle burde bruke biokull i bokashien sin.

Lad biokull i bunn av bokashibøtta

Jeg dropper risten i bøtta på vinteren og lagrer bokashivæsken i biokull isteden. Dermed får jeg både bedre plass i bøtta,...