Sjekk at kranen er lukket. Dryss to spiseskjeer bokashistrø i bunnen av bøtta.
![QG2.png](https://www.bokashinorge.no/image/hovedmeny/laer-om-bokashi/quickguide/qg2.png)
Tøm matavfall i bokashibøtta 1 gang per dag. Unngå flytende mat som suppe og drikke. Ellers går alt i bøtta.
![QG3.png](https://www.bokashinorge.no/image/hovedmeny/laer-om-bokashi/quickguide/qg3.png)
Bruk stapperen som følger med, til å presse matavfallet sammen. Mer plass og mindre luft er bra.
![QG4.png](https://www.bokashinorge.no/image/hovedmeny/laer-om-bokashi/quickguide/qg4.png)
Dryss over 2 ss bokashistrø per liter matavfall. Strø litt ekstra på særlig proteinrike biter (kjøtt, fisk etc.).
![QG5.png](https://www.bokashinorge.no/image/hovedmeny/laer-om-bokashi/quickguide/qg5.png)
Sett lokket godt på. Press gjerne ut overflødig luft av bøtta ved å trykke ned med flat hånd midt på lokket.
![QG6.png](https://www.bokashinorge.no/image/hovedmeny/laer-om-bokashi/quickguide/qg6.png)
Åpne kranen og tapp ut bokashivæske hver 3.–5. dag. Mengden væske varierer mye, noen bøtter er helt «tørre».
![QG7.png](https://www.bokashinorge.no/image/hovedmeny/laer-om-bokashi/quickguide/qg7.png)
7 = Gjæring) Når bøtta er full, skal den stå uåpnet i minimum 2 uker og gjære. Du starter nå på 1. med den andre bøtta. Husk å tappe ut bokashivæske hver 3.–5. dag også under gjæring.
![QG8.png](https://www.bokashinorge.no/image/hovedmeny/laer-om-bokashi/quickguide/qg8.png)
Kontakt med jord. a) Etter 2 uker kan du grave den ferdiggjærede bokashien rett i jorden. Bruk minst like mye jord og bokashi (50/50 jord/bokashi), bland dette godt sammen før blandingen dekkes med jord. Bruk minimum 10–15cm jord. Etter 3–6 uker i jorden er bokashien omdannet til næringsrik kompostjord.
ELLER: Kontakt med jord. b) Du kan også lage bokashijord i en plastkasse, en tykk plastsekk eller kompostbinge med litt jord: ha jord i bunnen av beholderen, tøm i ferdiggjæret bokashi og bland med litt mer jord, dekk til med jord på toppen.
Våre startpakker inneholder alt du trenger for å begynne med bokashi: