10 ting du kan gjøre i hagen i høst

Etter en deilig sommer kommer høsten og da er det en ny tid i hagen. Det er nemlig nå du har mulighet til å forberede hagen på vinteren. Og gjør du en grundig forberedelse på høsten er det mindre å gjøre når våren kommer. Vi har samlet våre 10 beste høsttips for hagen:

  1. Plukk blomster, frukt og bær fra hagen. Nyt selv og/eller del med andre.
  2. Ta frø fra plantene du ønsker å så neste år og plant løkblomster så har du noe strålende vakkert å glede deg til når våren kommer!
  3. Klipp ned de planter og busker som behøver det. Husk både insekter og fugler liker litt "rot" i hagen, så la gjerne stauder og frøstander stå slik at det kan bli mat og ly for fugler og insekter.
  4. Fyll opp bed og kjøkkenhage med jord fra kompostbingen eller jordfabrikken så får du bedre plass til nytt hageavfall i komposten. Har du noe avfall som ikke er helt omdannet kan dette godt graves ned i bed og pallekarmer så omdannes det etter hvert. Har du ikke kompostbinge eller jordfabrikk er det supert å bygge dette på høsten. Lær hvordan du bygger kompostbinge her.
  5. Dekk jorda! Både plantene og jordlivet har det bedre med en liten vinterdyne. Strø over med kompost, løv, gressklipp... Det meste funker!  
  6. Begynn med bokashi eller fermenter hageavfallet så har du næringsrik jord når våren kommer. Dette vil spare deg for å kjøpe masse jord og gjødsel neste vår.
  7. Gjødsle plenen litt sent på høsten for å stimulere til rotvekst.
  8. Dekk til planter som ikke tåler så mye kulde og vind
  9. Rengjør fuglemateren og fuglebrettet. For at fuglene våre skal holde seg friske er det viktig at vi holder fôringsplassen ren og ryddig. (Eller hva med å lage egne meiseboller etterhvert?)
  10. Noter deg tanker og erfaringer fra året. Hvordan trives plantene? Gikk det bra i grønnsakshagen? Hva drømmer du om å gjøre neste år? 

Har du begrenset med tid og krefter og følte at denne lista ble i overkant lang..? Gjør det som er viktig for deg og din hage, og husk det er bare vi mennesker som er opptatt av ryddige hager. Fugler, dyr og insekter elsker en hage med litt visne blomster, tette busker og stauder som får stå urørte.

Lykke til !

Nyttige produkter til hagen:

 

Relaterte artikler

Høstgjødsling plen

Rådene for når plenen skal gjødsles spriker en del, men det begynner i alle fall å bli enighet om at det er viktig å gjøds...

Vinterså sommerens blomster

Vi har snakket mye om å vinterså grønnsaker. Fra spinat og salat, til gulrot og dill… Men du kan like gjerne vinterså blomster!