Tomme pallekarmer på slutten av sesongen

Siste runde med grønnsaker er høstet og nå er det snart for kjølig og mørkt til å få gjort noe særlig mer. Tiden er inne for å forberede dyrkingsbedene og pallekarmene best mulig på neste vår. Men hva bør du egentlig gjøre når du er ferdig for sesongen?

Etter å ha avgitt masse næring til diverse vekster i løpet av sommeren, trenger jorda i bed og karmer nytt liv og ny næring slik at den greier å gjøre en like god jobb neste år også. Det kan vi ordne med bokashi!

Bokashi av matavfallet ditt er helt supert å grave ned, men du må veldig gjerne ha med hageavfall også (helst fermentert!) hvis du har det. Grav en renne i midten av bedet, bland inn bokashien og dekk godt over med jord. Her kan avfallet ligge og gjøres om til jord, så er alt klart til våren kommer igjen. Næringen i bokashijorda vaskes ikke ut av regn og snø – den blir værende i jorda over vinteren. Hvorfor kan du lese mer om her.

Vi har flere ulike bokashibøtter i nettbutikken

Vi har også laget en liste med andre ting du kan bruke for å forbedre jorda. Den finner du her.

Når du har gravd ned det du har av bokashi og annet næringsrikt organisk materiale, lønner det seg å dekke til jorda med noe. Du kan for eksempel bruke gressklipp, løv eller ull. Jorddekke er viktig for å beskytte jorda og de jordlevende organismene, samt å hindre etablering av frøugress. Dekket brytes sakte ned og tilfører enda mer næring til dyrkingsjorda di.

Kort oppsummert altså: Grav ned det du har av mat- og hageavfall og dekk over den nakne jorda etterpå. Da er det bare å plante ut i fiks ferdig pallekarm neste vår!

// AS

Nyttige produkter i hagen på høsten:

 

Relaterte artikler

Vi forbereder bokashivinter'n

Godt brukt og litt «sliten» krukke- og hagejord, biokull og perlite. Nå har vi alt vi trenger for å forberede bokashivinteren! 

20 ting du kan gjøre for å forberede hagen til vinteren

Usikker på hvordan du best bør klargjøre hagen for vinteren? Det er mye som kan gjøres! Fordel gjerne oppgavene utover, fra tidlig hø...

Lag bokashi av hageavfallet

Vi HAR ingen hagekompost, vi. Det er helt sant. Enda vi har en ganske stor kjøkkenhage og like mye avskjær og planterester som alle andre. Vi synes...