TILBUD: Bokashi klassisk enkeltbøtte, NÅ 499,- Gjelder t.o.m 31/1

Bokashi til pryd og plen

Vi skriver mye om dyrking av mat i hage og på balkong, men bokashi er vel så bra for alt fra prydvekster og hekk, til veletablerte bærbusker og fruktrær. Både bokashijorda og bokashivæsken passer for det aller meste som vokser i hagen din, på balkongen, i stua, på takterassen eller på fellesområdet i bakgården.

Har du en allerede etablert hage, eller kanskje det ikke er aktuelt å grave så mye hos deg? Lag jord av bokashien i jordfabrikk og strø den rundt busker og trær, i blomsterbed, langs hekken – eller bruk den i krukker og balkongkasser. Jordfabrikken kan være en stor murerbøtte eller en plastkasse, for eksempel. Eller du kan mate jorda direkte med bokashi i en nedgravd potte, slik vi beskriver her.

Til trær, busker og bed

De aller fleste flerårige vekster har godt av tilførsel av litt ny jord og gjødsel hvert år. Men i stedet for å kjøpe sekker med husdyrgjødsel-blandinger eller hente et trillebårlass med kompost fra nærmeste gjenvinningsanlegg, kan vi lage alt vi behøver selv av eget matavfall. Et 2 cm tykt lag med bokashijord pleier som regel å være passelig på bær- og prydbusker. Det samme gjelder for blomsterbedene dine. Trær og hekk kan ofte få 2-4 cm, bare vær forsiktig så du ikke legger bokashijorda helt inntil stammen. Spesielt næringskrevende vekster kan ofte få litt ekstra.

Du vil også få god bruk for bokashien når du planter noe nytt – eller når du skal klargjøre jorda for å sette blomsterløker. Eventuelt kan du benytte sjansen til å legge litt bokashijord i plantehullet når du graver opp stauder for å dele dem. Du kan også bruke ren uomdannet bokashi til dette, men da bør du ha et lag jord mellom bokashien og plantene så de ikke kommer borti med røttene. Bokashi rett fra bøtta er nemlig såpass surt at plantene ikke vil trives. pH-en stabiliserer seg heldigvis i løpet av et par uker, så det pleier å holde med et ganske tynt jordlag.

Rabatt %
-13%
kr 575,00 kr 499,00
Den livlige hagen
kr 349,00

Bokashivæske: Super flytende næring

Alle de etablerte plantene dine kan gjerne få bokashivæske med jevne mellomrom. De eneste unntakene er de plantene som helst skal ha litt næringsfattig jord, slik som en del villblomster eller blomkarse for eksempel. Væsken blandes ut 1:100 med vann. Plantene dine kan gjerne gjødsles en gang i uken med bokashivann. En tommelfingerregel er at man ikke bør bruke mer enn 1 liter bokashivann (1:100) per kvadratmeter hver gang – men det er svært sjelden vi har så mye bokashivæske at det blir aktuelt å overskride den regelen.

pryd og plen 1.jpg

Bokashi i plen

Du kan toppdresse plenen din med bokashijord blandet med grov sand. Klipp gresset kort og fjern alt løst gressklipp. Så heller du ut små hauger med bokashijord + sand som du deretter raker utover og godt inn i gresset. En liter eller to med denne blandingen vil som regel holde til cirka en kvadratmeter plen. Gresset vokser snart over toppdressingen og de fleste spor vil bli bort i løpet av en ukes tid.

Om det er best å gjøre dette om våren eller om sommeren strides de lærde om. Gjør det når du har tid og krefter, sier vi – bare det ikke blir om høsten, da plenen ikke bør få mye nitrogen i den perioden. Hvor ofte du trenger å toppdresse kommer an på utgangspunktet. Noen gjør det hvert år, andre med flere års mellomrom. Du kan gjøre dette i all slags vær, men det blir nok litt hyggeligere og mindre klinete hvis du tar det når sola skinner.

Du kan også vanne plenen med bokashivæske, utblandet 1:100 som normalt. Gresset elsker det og setter skikkelig fart! Særlig om våren er dette viktig. Når plenen begynner å se litt levende ut igjen kan du gjødsle det. Da får det en god start på sesongen og konkurrerer dessuten bedre mot ugress og mose. Husk å slutte med å gi gresset bokashivæske når høsten kommer. Da ønsker vi at det skal forberede seg til vinteren og styrke røttene sine, ikke fyke i været med mer grønnvekst.

Når vil plantene ha bokashi?

Her gjelder de samme generelle rådene for gjødsling, så for de fleste er det mest aktuelt på vårparten. Bokashi er ofte ganske nitrogenrikt, så ikke bruk mye av det til busker og trær om høsten – da risikerer du at de vokser for raskt og dermed blir utsatt for frostskader på nye og myke skudd. Bokashivæsken er også rik på nitrogen, så bruk den mest vår og sommer. Har du ettårige sommerblomster eller andre planter som uansett takker for seg når frosten kommer, så kan de veldig gjerne få bokashivæske gjennom hele sesongen gjennom.

// AS

 

Relaterte artikler

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...

Toppgjødsling med bokashi kompostjord

Vi toppgjødsler med bokashi kompostjord. Slik bruker vi bokashi til å gi næring og energi til jorden rundt stauder og bærbusker.

5 grunner til å velge organisk gjødsel

Fordelene ved å bruke organisk gjødsel fremfor kunstgjødsel er så mange at man i økologisk dyrking ikke tillater bruk av kunstg...