Overvintre planter ute? Forbered nå!

Overvintring av sommersådde småplanter og nedklipte salater og annet bladgrønt, er lettvint og gir fantastisk uttelling til våren. Det har funket både i lange og kalde vintre hos oss!

Når sesongens salater, mangold og pak choi har sluttet å vokse for i år, klipper vi dem ned og samler dem i en pallekarm, beskyttet av dobbel fiberduk og et plastlokk eller to. Sensommersådde småplanter av feldsalat/ vintersalat og spinat går samme veien. Der får små- og nedklipte planter overvintre. De vokser ingenting i vintermørket, men de fleste overlever, selv om det blir skikkelig kaldt! Vi har alltid perioder med tosifret antall minusgrader her vi bor. Og når lyset kommer tilbake igjen i midten av februar, har disse plantene et kjempeforsprang: da setter nedklipte planter nye skudd, og småplantene vokser videre fra der de slapp i oktober/november. Og vi – vi får egendyrket bladgrønt å spise supertidlig, akkurat når vi er aller mest sugne.

Vanligvis velger vi en pallekarm i drivhustunnelen, men i år tester vi også å overvintre småplanter i en vanlig kaldbenk på utsiden av drivhuset.

Er det noen vits?


Ja! Å forsøke å overvintre nedklipte småplanter av årets salater, pak choi mangold og spinat, er det beste du kan gjøre med plantene på senhøsten. Hva skal du ellers gjøre med dem nå? Bildet under viser spinat vokst fra sensommersådde småplanter som har overvintret under fiberduk og plastlokk i iskald drivhustunnel vinteren 2018–19. Bildet er tatt 17. april. Da hadde vi allerede spist spinat en stund, for å si det sånn …

Overvintre planter ute 7.jpg

Forberedelser: oktober-november 


Oktober/november er tiden for å forberede overvintring. Slik gjør vi:

1. Grunngjødsle mens du kan

Alle vekstplasser hvor vi skal dyrke vinterstid i en eller annen form, ligger øverst på lista for jordforbedring og grunngjødsling på høsten. Vi forbereder jorden i pallekarmer hvor vi vil vinterså frø på frossen jord, og pallekarmer som skal få huse småplanter gjennom vinteren, på samme måte. Det har vokst grønnsaker i jorden i to omganger i sommer, minst. Så den trenger påfyll før nye planter kan vokse der til våren. Og ettersom vi skal plante ut plantene der allerede nå, må vi «mate» jorden med organisk materiale, næring og energi, mens vi kan.

Vi løfter bort halvparten av jorden i pallekarmene (både enkle og doble kan brukes) og fyller på med løv, tang, bokashi som vi blander godt med jord og løv, hageavfall og planterester. Så legger vi 15–20 cm jord tilbake på toppen igjen. I den jorden skal vi plante ut småplanter fra pluggbrett og planter som vi klipper ned og graver opp fra rundt-om-kring i kjøkkenhagen.

 

 

2. Klipp ned. Spis opp.

Fra cirka midten av oktober har vi så lite lys her nord at plantene i kjøkkenhagen vokser ikke noe særlig mer. Enkelte ettårige planter kan stå i jorden gjennom vinteren (grønnkål, pastinakk og jordskokk, for eksempel; vi har også sett at hageeiere lenger sør lar beter stå i jorden utover vinteren og høster dem i mildværsperioder). Mye bladgrønt klarer seg dessuten fint til frosten kommer og kanskje gjennom et par frostnetter, men de vokser ikke mer. Etterhvert som vi høster og spiser opp salatene i kjøkkenhagen i oktober/november, kommer da ikke plantene til å gi mer i år. Men de kan overvintres! Og da kan de samme plantene gi en runde til med salat tidlig, tidlig til våren.

– Vi overvintrer sesongens planter (etter siste innhøsting) av: ulike salater, mangold og pak choi. Noen sent sådde beter (som vi skal spise bladene av i salater) får også forsøke seg.

– Store blader blir bare frostskadde, de klistrer seg til fiberduken eller naboplanter og blir skadet og dør: klipp dem bort og spis dem opp før du flytter dem til der de skal overvintre.

– Vi pleier å beholde blader/skudd som er 5–7 cm høye. Planter som skal overvintre, bør i alle fall ikke være så mye over 10 cm, er vår erfaring.

Overvintre planter ute 2.jpg

De største mangoldbladene høster vi og spiser opp eller fryser ned før vi flytter småplantene som står igjen, inn i en pallekarm i drivhustunnelen. Et par planter setter vi i test-pallekarmen på utsiden av tunnelen.

Overvintre planter ute 3.jpg

Bataviasalaten i baljen på bokashibalkongen klippesned til det står igjen 5–7 cm store blader. Disse plantene skal vi forsøke å overvintre, så får vi kanskje en ny runde tidlig, tidlig bataviasalat i mars/ april.

Overvintre planter ute 4.jpg

Vi sådde et par pluggbrett med vintersalat/ feldsalat på sensommeren. Disse plantene skal vi nå plante ut for overvintring under fiberduk og plastlokk i tunnelen. (En rad eller to får plass i pallekarmen på utsiden av tunnelen.)

3. Flyttesjau på senhøsten


Mot slutten av oktober, flytter vi avhøstede småplanter fra rundt omkring i kjøkkenhagen – på friland, i kasser og krukker – og planter dem i jorden som vi har grunngjødslet og forberedt i pallekarmer i drivhustunnelen.

Nytt av året er at vi også tester å overvintre et knippe planter i en kaldbenk UTENFOR drivhustunnelen, mot sør. Kanskje man slett ikke trenger drivhustunnel for å overvintre planter? Tenk så mange som kan «spare» salatplantene sine til våren da! Vi forbereder jord, fiberduker og drivbenktopper, og flytter planter og krysser fingrene.

Feldsalat/ vintersalat tåler mye kulde. De er perfekte å overvintre, og kan mange steder tåle å snø ned på friland. Beskyttet av fiberduk og plast, står de fin-fint og kan spises hele vinteren. Det er fint å gjøre flytteoperasjonen mens det ennå vil gå et par uker før frosten biter seg fast for alvor der du bor. Slik at de flyttede plantene får sjans til å etablere seg før kulda kommer.

4. Dekk til


Planter som skal overvintre i tosifret antall minusgrader, må beskyttes. Vi bruker fiberduker og plast, gjerne 3–4 lag: dobbel fiberduk spent opp som et «telt» inni en kaldbenk (pallekarmer med plastlokk), som igjen står inne i drivhustunnelen, er ganske safe. Det blir fire lag til sammen. Plantene skal uansett ikke vokse på vinteren, så de trenger i og for seg ikke så mye lys i perioden november-januar. Du kan godt hive over et ullpledd eller lignende for å gi ekstra beskyttelse også.

Men når dette med ullpledd er sagt: Det er vanlig å overdrive beskyttelsen de første gangene man overvintrer planter i kalde norske vintre. Det gjorde nok vi også. Vinter nummer to gjorde vi en test med litt ulike løsninger i drivhustunnelen. Det ga noen overraskende resultater. Les også:

Less is more ved overvintring av planter?
VINTERENS OVERRASKELSE I DRIVHUSET 2019

Relaterte artikler

All you need is LØV - og bokashi

Pass på å bunkre løv nå på høsten, du trenger det til vinteren og våren.

Løv og bokashi er perfekt match. Bo...

Bokashivæske på vinteren

Kildesorterer du matavfall med bokashi kompostbøtter men er usikker på hva du skal gjøre med bokashivæsken om vinteren? Vi har noen ti...

Kan jeg bruke hagekomposten som jordfabrikk?

Kan man tømme bøttene med fermentert bokashi oppi kaldkompostbingen eller komposthaugen for hageavfall? Og lage jord av hageavafall og matavfall p...