Eller som vi lett kan så på ny og få mange avlinger av på den lille plassen vi har: salater, ruccola, brønnkarse og mikrogrønt. Reddiker vokser også kjempefort, og dill. Fordi vi har et par tomatplanter «til overs» (det er ikke plass til dem noe annet sted) får de også plass i kassen, og så deler vi litt av en gressløktue i hagen: fordi det er så kjekt å kunne klippe gressløk til eggerøra rett utenfor kjøkkenet (hvis vi klipper den ned, kan vi få en runde til på den), og fordi vi har lyst til å prøve litt flerårig også. Kan være vi fyller på med mer av den sorten utover sensommeren. Basilikum må vi også ha på balkongen. Og så blomkarse, og gjerne litt kryddertagetes – for de smaker så godt og står så fint til langt uti oktober hvis vi er heldige.
Ettersom tomatene er Vilmatomater som ble sådd i desember, og kan ventes å være ferdige en gang i juli, vil de muligens bli erstattet med grønnkålplanter som vi driver frem i potter gjennom sommeren. Grønnkål tåler masse kulde og kan gi grønt å spise fra balkongen helt til jul, minst. Hvis vi altså ikke spiser den opp før.
Gressløkens blomster er vakre, men må klippes ned hvis vi skal få mer gressløk å spise på balkongen. Vi hadde forberedt både salater, brønnkarse, basilikum og dill forsådd i pluggbrett; som kunne plantes ut i kassen. Dill og brønnkarse «bredsår» vi alltid litt slumsete i pluggene, det blir alltid best: vi bare drysser ut frø tett-i-tett. Etter at vi har satt ned pluggene i kassen på balkongen, direktesår vi forresten noen frø av dill og brønnkarse rundt omkring og innimellom småplantene også. Bare hiver ut noen frø og krafser dem ned i jorden, så får vi en omgang til med knaskegrønt, som kommer litt senere enn de forsådde.
En uke senere har salatene etablert seg og vokst fin-fint, det samme har basilikum, brønnkarse og dill; og det spirer så vidt i grønt mellom småplantene. Gressløken har vi ennå ikke klipt skikkelig ned. Men nå skal den til pers. Tomatkartene modner langsomt ettersom det har vært kjølig og fuktig vær, men de kommer nok!
Aktuelle produkter:
Tilleggsgjødsel
Selv med bokashi og ladet biokull i jorden, må vi regne med å tilleggsgjødsle balkongplantene. Særlig ettersom vi planlegger å drive jorden ganske hardt, med å seriedyrke næringsglade vekster i de relativt små dyrkekarene. Flaks da at vi har bokashi og neslevann! Det holder.
Bokashivæsken som vi som regel kan tappe ut av bokashibøttene våre en gang i uken eller to, er dundergjødsel til plantene på balkongen. Den skal tynnes ut ganske mye: anbefalt dosering er 1:100, altså 1dl i en 10-liters kanne med vann.
Tomatene får gjerne litt bokashivæske en gang i uken eller hver annen uke allerede fra balkongstart, ettersom de er voksne når de kommer ut. Forøvrig venter vi med å begynne bokashigjødslingen for alvor til plantene er blitt litt større, men da er vi egentlig ikke så nøye med doseringen. Vi tar det på slump. De plantene vi har valgt, er veldig glade i bokashivæske etter vår erfaring. De tåler godt både næringsinnholdet og lav pH (som uansett nøytraliseres raskt i jorden).
I tillegg til jevnlig vanning med bokashivæske planlegger vi å gi balkongplantene en runde eler to med neslevann i løpet av sesongen.
God balkongsommer!
/ah, bokashinorge.no