Nå får du -20% og -30% på utvalgte produkter. Tilbudet varer t.o.m. 20 oktober.

Hvordan skal bokashivæske se ut?

Den kan være alt fra ganske klar og eplejuicelignende, til nesten svart og skikkelig grumsete. Eller flott rødrosa hvis du er heldig og har hatt rødbetskrell i bokashibøtta di.

Når mikroorganismene i bokashistrøet gjør jobben sin med matavfallet, frigjøres det væske som drypper ned i bunnen av bokashibøtta. Dersom du komposterer matavfallet ditt med en bokashibøtte med rist vil du dermed (i de aller fleste tilfeller) kunne tappe bokashivæske ut av krana.

Denne væsken kan variere ganske mye i både utseende og lukt. Matavfall som lukter sterkt, som løk eller kaffegrut, kan utvilsomt sette litt lukt på bokashivæsken også. Og en bøtte som har vært i overkant fuktig, vil som regel ha væske med en strammere lukt enn hvis du husker å tappe ut jevnlig. Jo bedre bokashiprosessen har godt, jo mindre lukter bokashivæsken – som regel. Men ingen regel uten unntak såklart.

Fine farger

Matavfallet setter også farge på bokashivæsken. Midt i beste rødbetsesongen, når jeg skreller masse rødbeter for å lage pai eller ovnsbake dem for eksempel, pleier bokashivæsken å bli ganske så vakker. Den får en varmrosa farge og ligner i grunn litt på rabarbrasaft. Har jeg hatt gjester og laget litt ekstra mye kaffe sånn at bøtta har fått mer kaffegrut enn den pleier, blir bokashivæsken ofte mørkebrun. Ikke så overraskende, egentlig.

Rabatt %
-20%
kr 194,73 kr 155,78

Mens når jeg har biokull i bøtta vinterstid for å absorbere overskuddsvæske, blir det lille jeg i blant greier å tappe ut helt mørkt i fargen. Ofte får jeg ikke bokashivæske i det hele tatt – det er jo det jeg forsøker å oppnå ved å tilsette kull – men jeg sjekker i blant likevel for å være sikker på at jeg har nok kull i bøtta. Og med litt for lite kull får jeg altså ut gråsvart bokashivæske. Lar jeg den stå litt, synker kullpartiklene til bunns og jeg får et mørkt bunnlag og ellers ganske lys væske.

Klumper..!

Noen ganger er bokashivæsken helt klar og ren. Andre ganger kan det bli med litt bokashistrø. Eller kanskje noe ganske fettete har blitt med i matavfallet sånn at det er små bobler i væsken? Vannmolekyler har en høyere tetthet enn oljemolekyler, noe som betyr at de veier mer. Derfor blir olje flytende på toppen. Det er heller ikke uvanlig at det blir med små hvite klumper. Det er gjærsoppen i strøet som lager disse, og de er ikke farlige på noen måte.

Det er ikke nødvendig å sile av noe hvis ikke bokashivæsken ser helt klar ut. Noen ganger får man både strø, oljer og gjærsopp i samme slengen, og da blir det virkelig grumsete greier. Men det går fint – bare bruk væsken helt som vanlig. Det er heldigvis ikke noe krav om at den må være vakker for å funke! ;)

// AS

Relaterte artikler

Når kommer bokashivæsken?

Vi vet hvordan det er: Bokashibøtta er behørig fylt med matavfall og bokashistrø, og stappet med omsorg. Det har gått en uke, kanskje...

Alt du trenger å vite om bokashivæske

Bokashivæske er super gjødsel for planter og kan brukes både inne og ute. Og visste du at bokashivæske også kan brukes mot plante...

Bokashivæske – hvor mye og hvor ofte?

Bland ut 1:100 med vann, sier vi når det gjelder å gjødsle med bokashivæske. Men videre blir det litt uklart hvor mye av dette vannet p...