8 enkle bokashitips i hverdagen

Sitter risten i bunnen av bokashibøtta fast når du skal vaske den? Er innerbøtta i Bokashi LOOP umulig å få ut? Har du fått fluer i jordfabrikken, eller synes du det er en grisejobb å vaske bøtta etter bruk? Her er tipsene som gjør hverdagen med bokashi enda enklere.

1) Bokashistrø på glass

Oppbevar noen dagers forbruk av bokashistrø i et koselig syltetøyglass på kjøkkenet.

Resten lar du ligge i posen sin, godt lukket, på et tørt sted; utenfor direkte sollys og i (gjerne litt sval) romtemperatur. Da holder strøet seg best og blir ikke eksponert for luft hver dag.

Mer om
HOLDBARHET PÅ BOKASHISTRØ

2) Få løs risten i bunnen av bøtta

Sliter du med å få løs den perforerte bunnen/risten i bunnen av bøtta? Når ferdiggjæret bokashi er tømt i jorden eller jordfabrikken, vil de fleste skylle eller vaske bøtta godt før den settes inn på kjøkkenet igjen. Men den løse risten i bunnen av bøtta er ikke alltid så løs! Når den også er litt glatt av bokashi, kan den være skikkelig vanskelig å få ut. Her er noen tips:

  • En liten unbrakonøkkel kan være egnet verktøy.
  • Fra en kunde fikk vi tips om at en gammeldags vinopptrekker fungerer utmerket!
  • Selv har vi tredd litt jutetråd gjennom to av hullene og knytt en slik hempe som på bildet. Den gjør det veldig enkelt å bunnen løs, og hempen lar vi naturligvis bare sitte der til den eventuelt løser seg opp.
  • Fra en annen kunde fikk vi tips om å bruke en smal strips i stedet for hyssing eller jutetråd. Stripsen løser seg ikke opp og kommer til å vare like lenge som bøtta. Smart!

3) Bokashi LOOP: Sitter innerbøtta dønn fast?

Designbøtta Bokashi LOOP har ikke løs rist i bunnen, men i stedet en egen «innerbøtte» med huller i bunnen som sitter inni den runde hvite LOOP-bøtta. Mange opplever det som minst like vanskelig å få ut denne innerbøtta som å få løs risten i de grå bøttene.

Vårt tips er: Dropp det! La den svarte bøtta bare sitte. Du TRENGER ikke ta den ut for å få rengjort bøtta. Tøm ut det fermenterte matavfallet i hagen eller jordfabrikken, tørk bort rester med et kjøkkenpapir e.l. og vask og skyll alt sammen, både hvit og svart bøtte, mens den svarte sitter på plass. LOOP-bøttene har en raus helletut (i stedet for tappekran) som gjør det lett å skylle ut både såpevann og bokashirester når du vasker bøtta.

 

 

4) Unngå småfluer i jordfabrikken

Vi har ikke opplevd fluer eller larver i jordfabrikken selv, men har hørt om det før. Det skjer typisk når vi blir sittende litt lenge ved bordet, eller det av andre grunner går tid før matrestene kommer i bokashibøtta eller i boks med lokk på benken/ unna fluene. Da hender det at fluer rekker å legge egg på matrestene før de kommer i bokashibøtta. Det ser vi jo ikke med det blotte øyet der og da, men resultatet kan bli fluelarver eller fluer i jordfabrikken eller bokashi-jorden. (BioProffa avfallsbeholderen har også kullfilter, slik at du slipper lukt fra matavfallet!)

Dette er ikke farlig eller skadelig på noen måte, og fluene kommer ikke fra bokashien som sådan, men eggene dør ikke alltid i bøtta heller. OFTE gjør de det: larver og egg blir ofte ikke noe mer av, men de kan altså overleve og utvikle seg til å bli fluer i jordfabrikken eller jorden. Fluene er ikke skadedyr i dyrkingen, og de vil stort sett fly avsted til slutt. (Men de kan jo være irriterende og utrivelige!) Har du fluer i en jordfabrikk inne, kan det være greit å sette den ut.

På sikt er det beste rådet å sørge for å få matrester i lukket beholder på benken/ unna fluene før de rekker å legge egg på dem.

5) Bokashi og biokull: Mindre lukt og bedre jord

Knust biokull (eller helt vanlig grillkull som du knuser selv) er det reneste kinderegg i bokashi: Strør du i litt biokull i bøtta fra tid til annen, og/eller bruker det i bunnen og i bokashi-og-jord-blandingen i jordfabrikken, får du mindre fuktighet (som kan skape problemer i fermenteringen og omdanningen), mindre lukt og enda bedre kompostjord.

LUKT FRA LOOP?

LOOP-bøtta er full når det gjenstår 5 cm mellom det svarte lokket og kanten av sylinderen. Dersom du fyller bøtta for full, slik at det svarte lokket ligger bare 2–3 cm fra kanten, slutter det ikke tett til. Det vil slippe inn luft (og ut lukt) under fermenteringen.

6) Pump ut all bokashivæske

For å få ut siste rest av bokashivæsken fra bøtta, kan du godt bikke hele bøtta litt fremover. Men fra en kunde fikk vi også dette smarte tipset: Når kranen er åpen, kan du enkelt pumpe på lokket med flat hånd og effektivt pumpe ut siste rest av de (ofte) gylne dråpene på den måten.

Bruk den fortynnet i vann (1:100) som flytende gjødsel. Får du ut mer enn du trenger kan du helle den ufortynnet i vasken – væsken løser opp fett, og brukt jevnlig vil den motvirke tette rør. Den kan også lagres på ulike måter til senere bruk.

7) Mindre grums i væsken fra Bokashi LOOP

Synes du bokashivæsken du heller ut fra Bokashi LOOP blir ubehagelig grumsete? Skaper den problemer når du sal vanne med den? Hullene i bunnen av LOOP-bøttene er større enn de i bunnristen til de grå bøttene; det gjør at mer «materiale» fra matavfallet kan slippe igjennom.

Dette løser du lett ved å legge et ark kjøkkenpapir i bunnen av den svarte innerbøtta før du begynner å fylle din Bokashi LOOP. Oppå papiret igjen kan du gjerne drysse litt bokashistrø før du tømmer i matavfall første gang. Så får også det første laget med matavfall mikrober både under og over seg.

8) Mindre lukt når du vasker bøtta

Det kan oppleves som en grisejobb å vaske bokashibøtta etter bruk. Har du hage, er det veldig greit på sommeren: da kan bøttene skylles med hageslangen ute. Skyllevannet kan du tømme i jorden/bedene direkte; det er fullt av godsaker. Om vinteren, eller hele året for den som bor i byen, er bøttevasking innejobb for de fleste. Og mange synes dette lukter mer enn hele resten av bokashiprosessen til sammen.

Vi anbefaler å vaske bøttene på badet – der lukter det vel ofte litt likevel. Det er lurt å tørke bort rester av bokashi og strø med litt dopapir først. Deretter kan du gjerne fylle bøtta med varmt grønnsåpevann og la den stå med lokket på et kvarters tid. Det gir den syrlige bokashilukten mindre rekkevidde. Tilslutt heller du ut vannet og skyller/vasker bøtta på vanlig måte. Sett den gjerne ut litt for å lufte seg etterpå. Det hjelper.

Når det lukter av den rene bøtta
Enkelte opplever at det kan «sitte lukt i» den rene, tomme bokashibøtta. Mange synes det hjelper å sette bøtt ut til lufting over natten. Vi har alltid erfart at lukten forsvinner når bøtta tas i bruk igjen og en ny prosess går i gang i bøtta. Og mange anbefaler å spraye tom ren bøtte med det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean for å fjerne lukt fra bøtta.

 

Relaterte artikler

Vaske bokashibøtte i oppvaskmaskin?

Vi får ofte spørsmål om det går an å vaske bokashibøttene i oppvaskmaskinen. Det kan du fint gjøre. De tåler ...

Alt om bokashivæsken

Komposterer du matavfall med bokashi og bruker bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, kan du som regel tappe ut bokashivæske av kranen 1–...

Bokashi på kjøkkenet

Vi ser på ulike oppbevaringsløsninger for matavfallet som skal samles opp gjennom dagen når du lager jord med bokashi. Bokashikompost skal væ...