Bokashi på hytta

Avfallshåndtering er ofte en utfordring på hytta. Dessuten ligger mange hytter på fjellgrunn – ved sjøen eller på fjellet – med lite jord til sommerens blomster- og plantekasser. Kan bokashi-kompost være løsningen på hytta?

Mindre søppel og enkel tilgang til god jord «på stedet» er attraktivt for mange hytteeiere. Det samme er mindre lukt av matavfall på kjøkkenet på sommerhytta, og mindre veps og bananfluer rundt søpla på sensommeren. Bokashibøttene er lufttette og matavfallet fermenteres i bøttene, de tiltrekker ikke insekter. Med bokashi går alt matavfallet i bokashibøtta, og det blir mye mindre veps og fluer rundt søppelbøtta på kjøkkenet!

– Men hvor skal bokashibøttene stå i den trange hytta? Hva skjer med bokashien når familien ikke er på hytta i lengre perioder? Og hvor varmt må bøttene stå når ingen er der?

Vi dro til skogs, til en sommerhytte ved Vansjø i Østfold for å forsøke å finne gode bokashiløsninger for hyttefolket.

På hyttetur 

Hytta til Ole og Bente ligger på en fjellknaus; med skogstomt rundt, og brygga og Vansjø som en del av «hagen». Det er en isolert sommerhytte, og er typisk åpen fra påske til september/oktober. Hytteeierne bor på hytta i perioder på sommeren, men reiser også på turer andre steder, og da kan hytta bli stående ubrukt i noen uker.

Rundt hytta og på den store terrassen står krukker og plantekasser med sommerblomster og urter fra tidlig vår til sent på sommeren. Jordsmonnet rundt hytta er tynt og skrint, og jord fraktes inn fra butikken. Litt bokashi-jord i krukkene kunne vært fint!

Bokashi på hytta 2.jpg

Plass - hvor skal bøttene stå? 

Plass er ofte et tema på hytta. Hytta til Ole og Bente er ikke liten, men akkurat kjøkkenet er trangt. Her må du lukke den ene skuffen for å kunne åpne den andre. Kan bokashi kjøkkenkompost være noe da?

Bokashibøtta skal uansett ikke åpnes mer enn én gang om dagen. Den behøver slett ikke stå på kjøkkenet! Kjøkkenrutinene med bokashi er å samle dagens matavfall i en boks eller gammel kjele med lokk i løpet av dagen, og så tømme det i bokashibøtta helst ikke mer enn én gang i døgnet. Det skal være så lufttett som mulig i bøtta.

Det er imidlertid viktig at bøttene står innendørs: i jevn romtemperatur, både mens bøtta fylles med matavfall, og i de minimum to ukene som full bøtte skal stå til fermentering – inne.

Og skulle du ha litt liten plass på hytta kan du velge en litt mindre bokashibøtte:

LES MER
Slik gjør du med bokashi på kjøkkenet
Bokashi for begynnere

Hva når vi reiser fra hytta? 

Hytte-eiere er jo ikke på hytta hele tiden. Av og til kan det gå uker uten at noen er på hytta ved Vansjø. Da blir det ikke noe påfyll i bokashibøttene heller, og det kan gå ukesvis før en bøtte blir helt full og skal settes til fermentering. Eller fermenteringsperioden kan bli mye lengre enn to uker.

Begge deler er helt ok! Det spiller ingen rolle om det tar to dager eller seks måneder å fylle bokashibøtta. Prosessen videre blir den samme likevel. Og fermenteringsperioden skal være MINST to uker, men bøtta kan fint stå i inntil et år. Og etter to uker gjør det ingeting om det blir kaldt heller, det er helt ok om fermentert bokashi fryser.

Bokashi er feriekompost, og hytte- eller pendlerkompost. Se våre  ferietips her.

Varme 

For hytter som ligger på fjellet, og sent eller tidlig i sesongen for andre sommerhytter, kan det bli kaldt i hytta i de periodene hytteeierne ikke er der, og slår av varmen. Det gjør altså ingenting om bokashibøttene blir stående en stund, men de MÅ stå i romtemperatur. Det gjelder altså i den tiden det tar å fylle bøtta (uansett hvor lang tid det tar, og selv om det går i rykk og napp) og i to uker etterpå.

Mange hytteeiere løser dette ved at det har ett lite rom hvor de setter inn en ovn og holder temperaturen på 18 grader, også når de ikke er der. Mange velger seg badet, eller et teknisk rom med varmtvannstank for hytter som har innlagt vann.

Nyttige produkter til hytta?

Jordfabrikk på hytta 

Når full bokashibøtte har fermentert innendørs i to uker, skal innholdet blandes med jord for å bli jord. Det kan være rett i jorden (hvis det finnes jord å grave i, i jordbed eller store plantekasser på hytta), i et par pallekarmer som du setter opp som «jordfabrikk» (se bildet), eller du kan lage jordfabrikk i en kasse med bunn. Kassen kan stå ute eller inne, i et skjul eller under hytta om du vil.

Ikke sett lokk på jordfabrikken; jordbakteriene du blander inn, trenger luft. Legg hønsenetting over hvis du er redd for gnagere. Det er typisk vånd, grevling og hunder som er interessert i nyblandet bokashi i jord, men det finnes også opplevelser med andre gnagere, særlig høst, vinter og vår.

Det spiller ingen rolle hvordan kvaliteten på jorden du bruker i jordfabrikken er: bruk gammel, sliten krukkejord, eller rak sammen løv og annet som har ligget på bakken og tynn ut jordforbruket med dette: det inneholder også masse fine jordbakteirer. Billig kjøpejord i sekk funker også. Kompostjorden du lager med bokashi, blir uansett super.

Ved siden av vedstabelen noen meter fra hytteveggen, er det fin plass til en bokashi jordfabrikk av pallekarmer på hytta til Bente og Ole.

Lykke til med bokashi på hytta!

/ah, bokashinorge.no

 

Relaterte artikler

Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen. Små krukker tørker veldig fort, mens de større holder litt lenger. Men med enkle grep k...

Tips: Slik bekjemper du bladlus

Ikke alle småkryp er velkommen i hagen – bladlus vil vi helst bli kvitt. Men går det an uten sterke kjemikalier? Ja, på bare 3 dager til...

Få flott frukt og bær i hagen – uten skurv og sopp

Hvordan få lekre frukt og bær i hagen – uten epleskurv og annen muggsopp? Vi gir deg tips om hvordan du enkelt får det til, helt uten br...