Vårtilbud i nettbutikken: -30% på alle Bokashi Eko startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder t.o.m. 28/4

Kom i gang med bokashi - slik gjør du!

Bokashi er en tre-trinns rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. Kildesorterer du matavfallet ditt, er det ikke mye ekstra jobb å lage din egen jord med bokashi. Bokashi lukter ikke vondt og tar liten plass, så du kan trygt ha bokashibøtta på kjøkkenet. Vi kaller det kjøkkenkompostering.

1. På kjøkkenet

Alt du trenger for å komme i gang er et par lufttette bøtter og en pose bokashistrø. Du kan kjøpe bokashi kompostbøtter med dobbel bunn og tappekran for bokashivæske, men du kan fint bruke en vanlig bøtte med lokk også. Den må bare være lufttett.

Bokashistrø i bunnen av bøtta

Bokashibøttene har dobbel bunn slik at væsken renner ned og kan tappes ut.

Begynn med å drysse litt strø i (den indre) bunnen av bøtta, altså der du tømmer matavfallet. Ca. 2 spiseskjeer holder. Bruker du vanlig bøtte, uten dobbel bunn og tappekran, er det lurt å starte med en gammel avis eller litt trepellets helt i bunnen. Eller biokull (lag biokull med bokashi)! Avis, biokull eller pellets trekker til seg væske og sørger for at det ikke blir for vått i bøtta. Strø litt bokashistrø oppå der igjen, og du er i gang.

Alt går i bøtta

Med bokashi trenger du ikke sortere. Alt matavfallet ditt skal ned i bøtta! Kjøtt og fisk, kyllingbein og kaffegrut, sitrus og alt du har av grønnsaksavskjær og rester som ikke ble spist. Det eneste du bør unngå er suppe og annen våt mat. Har du mye våte rekeskall å kaste, kan det være lurt å la dem tørke litt på en avis først, eller tilsette litt ekstra biokull sammen med rekeskallet. Biokullet suger opp både fuktighet og eventuell lukt.

Det er fint å samle matavfall i en matavfallsbeholder på kjøkkenbenken i løpet av dagen, og så tømme i bøtta bare en gang hver dag. Mikrobene jobber best når det er lufttett, så det er bra å slippe luft inn bare én gang eller to per døgn.

Mange foretrekker å tømme matavfall i bokashibøtta etter middag, når det gjerne har vært kuttet mye grønnsaker og annet, og familien kanskje har kommet hjem med rester i matpakkene. Blir det litt mer matavfall i løpet av kvelden, en epleskrott eller avfall etter matpakkesmøring for neste dag, legger du det bare i matavfallsbeholderen og tar det i bokashien etter middag dagen etter.

Bokashistrø over matavfallet

Når du har tømt dagens matavfall i bokashibøtta, har du på litt bokashistrø. 2 spiseskjeer pr. liter matavfall holder, kanskje litt mer hvis du har mye proteinrikt matavfall en dag. Det er ingen vitenskap - mange tar på strøet på slump. Og slik holder du på til bøtta er helt full. Det tar vanligvis et par uker, men avhenger naturligvis av størrelsen på husholdningen.

Bruker du vanlig bøtte, kan du gjerne legge i litt tørkepapir, avispapir, trepellets eller biokull innimellom matavfall og bokashistrø av og til. Du kan også bruke biopose i bøtta, og legge alt oppi denne. Senere graver du bare hele posen ned i jorden. Men husk at det tar lang tid for en biopose å bli helt borte i jorden, opptil flere år.

Mindre lukt i bokashi

Er du eller familien engstelige for lukt fra bokashibøtta? Biokull fjerner både fukt og lukt i bokashibøtta og jordfabrikken. Og blir fabelaktig langtidsvirkende jordforbedring i hagejorden din siden.

2. To ukers fermentering

Når bøtta er full, sørger du for at lokket er godt på, og setter hele bøtta til gjæring eller fermentering innendørs i to uker. Vanlige bøtter (uten dobbel bunn og tappekran) kan gjerne «avsluttes» med en avis på toppen, før du legger på lokket og setter den til fermentering. Avisen vil hjelpe til å trekke opp fuktighet i bøtta.

Bøtta kan stå hvor som helst du måtte ha plass, for den lukter ingenting. Det bør være 18–20 grader der den står disse to ukene; ikke under 15, og ikke noe særlig over 25. Hvis du opplever lukt fra en lukket bøtte, er den ikke tett. Du kan ta tuppertesten for å finne ut om lokket er ordentlig tett

Når du setter den første bøtta til fermentering, tar du frem bøtte nummer to og begynner å fylle den med matavfall og bokashistrø en gang om dagen. Du trenger altså to bøtter hvis du vil ha en kontinuerlig prosess.

Bokashivæske!

Bruker du bøtte med kran, kan du glede deg over å tappe ut bokashivæske et par ganger i uken, både mens du fyller den opp og i de to ukene bøtta står og «hviler». Vel, det HENDER at det ikke kommer så mye væske; er det mye brød og pasta i bøtta, blir det mindre. Men de aller fleste bøtter byr på litt bokashivæske – til gjødsling eller bekjempelse av lus i hagen eller vinduskarmen (husk å tynne den med vann, henholdsvis 1:100 og 1:1000), eller du kan bruke den som miljøvennlig avløpsrenser på kjøkkenet og badet (væsken løser opp fett og virker forebyggende mot tette avløp).

Den andre bøtta

Du trenger to bøtter. Når du setter den første til fermentering, begynner du å fylle den andre bøtta på kjøkkenet. Når denne er full, vil innholdet i den første bøtta være klart til å bli omdannet til jord – i kontakt med jord: i jordfabrikken, gravd ned i jorden, eller tømt i kompostbingen hvis du har det. Bruker du mindre enn to uker på å fylle en bøtte, kan det være lurt å få seg en tredje bøtte. Eller fjerde... Bruker du mer enn to uker på å fylle bøtta gjør det ingen ting. Ta den tiden du trenger.

Når du åpner bøtta etter at den har stått til fermentering i to uker, vil du se at matavfallet ser omtrent likt ut som da du la det nedi. Det skjer ingen synlig omdanning i bøtta! Omdanningen starter først når fermentert bokashi kommer i kontakt med jord; det er et samarbeid mellom bokashimikrobene og bakteriene i jorden.

3. Kontakt med jord

Og slik går dagene med bokashi: én bøtte på kjøkkenet, som fylles med matavfall og bokashistrø, én bøtte til fermentering i to uker.

På trinn tre i bokashiprosessen skal det fermenterte matavfallet (innholdet i bøtta som har stått i to uker) i kontakt med jordbakterier for å bli kompostert: det skal blandes og dekkes til med jord. Når du åpner bøtta etter to ukers fermentering, ser det ikke ut som om det har skjedd så mye nedi der. Det blir IKKE jord i bøtta! Men mye av nedbrytningen er likevel unnagjort – som fermentering. Og derfor går omdanningen raskt når fermentert bokashi blandes og dekkes til med jord eller jord og løv. En grei pekepinn når du blander bokashi med jord er at du skal ha minst 50:50 jord og bokashi. Bland bokashien godt i jorden før du dekker til med 10-15 cm jord på toppen. Husk at om du bruker en jordfabrikk til å blande jord og bokashi, vil du ikke måtte blande inn like mye "ny" jord neste gang du blander inn en bokashibøtte. Den forrige bøtta du gravde ned har i mange tilfeller allerede blitt omdannet til jord når neste bøtte skal graves ned. Dette vil nå regnes som jord i blandingsforholdet mellom jord og bokashi. 

Cirka hver annen uke kan du tømme fermentert bokashi i jorden/bingen/jordfabrikken. Der blir den raskt omdannet til fantastisk høy-kvalitets kompostjord. Den tomme bøtta tas inn på kjøkkenet igjen, hvor bøtte nummer to nok snart er full og skal settes til fermentering.

Når den fermenterte bokashien skal i kontakt med jord for å bli jord, kan det skje på flere måter:

Hvor fort blir det jord?

Type matavfall, størrelsen på bitene, hvor godt det fermenterte matavfallet er blandet med jord, og temperaturen er noen av faktorene som avgjør hvor raskt bokashi omdannes til jord i jorden eller jordfabrikken. Les mer om de ulike faktorene her.

Lykke til med bokashi!

Disse produktene trenger du:

Rabatt %
-20%
kr 335,00 kr 268,00
Rabatt %
-30%
kr 1 410,00 kr 987,00

Relaterte artikler

Bokashi for nybegynnere

Bokashi kjøkkenkompost er en 3-trinns-rakett fra matavfall til herlig kompostjord. Et bokashi startkit inneholder alt du trenger til trinn 1 og 2 i prose...

Bokashi: Enkelt, raskt og fleksibelt

Kompostering er en super måte å gjenbruke avfallet vårt på, og sørger for næringsrik og levende jord til plantene vår...

Bokashi på budsjett

Har du hatt lyst til å prøve bokashi, men synes at et startsett er en stor investering i noe du ikke vet om du vil trives med eller ei? Eller kansk...